До новин

Суди відмовилися розглядати 2-мільярдний позов ФГВФО до екс-посадовців банку "Форум"

25 квітня, 2019
Банкрутство фінустанов
Суди відмовилися розглядати 2-мільярдний позов ФГВФО до екс-посадовців банку "Форум"

Екс-заступник голови правління банку “Форум” Олександр Ярецький повідомив, що апеляційний госпсуд “підтвердив рішення госпсуду м. Києва про відмову у відкритті провадження за позовом Фонду [гарантування] до пов’язаних осіб банку про відшкодування нібито завданої ними шкоди”.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

“З урахування позиції Верховного Суду, і друга спроба Фонду пред’явити претензії до колишніх посадових осіб банку закінчилася повним провалом”, - зазначив О. Ярецький (один з відповідачів у відповідній справі).

Додамо, що 11.12.2018 Госпсуд м. Києва в рамках справи №910/10888/18 залишив без розгляду позов Фонду гарантування до колишніх топ-менеджерів банку “Форум” про стягнення 2 млрд грн, яка, за оцінками ФГВФО, відповідає сумі шкоди, завданої кредиторам “Форума”.

Таке рішення суд першої інстанції ухвалив на підставі того, що, за його висновками, відповідний позов мав би подавати не ФГВФО, а ліквідатор банку “Форум”.

Раніше Фонд гарантування зазнав невдач у т.ч. при спробах судитися з колишніми керівниками банку “Надра” (позов на 10 млрд грн), “Імексбанку” (19 млрд грн), “Таврика” (2,7 млрд грн), "Укоопспілка" (77 млн грн).

Про судове рішення, яке зобов’язує НБУ виплатити компенсацію на 129 млн грн для акціонера “Радикал Банку”, який був визнаний неплатоспроможним у 2015 році, - тут.

Як повідомлялося, раніше ФГВФО подавав цивільний позов до екс-посадовців банку “Форум” (справа №757/75153/17-ц). У цьому випадку свої позовні вимоги Фонду гарантування мотивував у т.ч. тим, що розмір зобов`язань банку “Форум” перед кредиторами складає 9,16 млрд грн, а оціночна вартість його ліквідаційної маси - 7,17 млрд грн. Відповідно, недостатність майна банку для покриття вимог кредиторів банку - 1,99 млрд грн.

Навесні 2018 року Печерський райсуд м. Києва відмовився задовольнити цей позов ФГВФО. Водночас влітку минулого року Апеляційний суд м. Києва скасував це рішення, обгрунтовуючи порушенням підсудності справи. Наразі цей спір розглядає Верховний Суд.

Нагадаємо, серед відповідачів у цій справі не було Вадима Новинського, який був останнім власником «Форума», а його структури кредитувалися в цьому банку. Серед можливих причин цього на ринку називали програші Фонду гарантування в судових спорах з В. Новинським ще в 2014 році.

23.12.2014 Київський апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ в справі №910/13022/14 та лишив без змін рішення Госпсуду м. Києва від 30.09.2014, яким Фонду гарантування було відмовлено в стягненні з кіпрської компанії Yernamio Consulting LTD (кінцевий бенефіціар – Вадим Новинський). 2,3 млрд грн заборгованості перед вкладниками і кредиторами банку «Форум», а також скасовано арешт з 50 млн дол компанії Yernamio Consulting LTD, які обліковувалися в НБУ та розглядалися (до визнання «Форума» неплатоспроможним) як кошти, що можуть бути спрямовані на докапіталізацію банку.

Коментарі
Додати коментар