До новин

Аудитор попередив банк Тігіпка про ризики

03 травня, 2019
Банкрутство фінустанов
Аудитор попередив банк Тігіпка про ризики

За І квартал Універсал Банк задекларував прибуток 116 млн грн (за аналогічний період минулого року - 23,9 млн грн). У січні фінустанова звітувала про збиток 14,6 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на звітність банку.

Активи фінустанови за січень-березень зросли на 2 млрд грн - до 10,4 млрд грн. На стільки ж збільшився депозитний портфель - до 8,9 млрд грн.

За 2018 рік Універсал Банк звітує про прибуток 89,1 млн грн (за 2017 рік - 99,7 млн грн). Як зазначається, торік його активи зросли до 8,4 млрд грн (з 6,1 млрд грн).

Аудитор звітості банку за 2018 рік (компанія "РСМ Україна") констатував, що активи, власний капітал і фінрезультат банку могли б зменшитися на 35,3 млн грн, якби були здійснені коригування (відповідно до МСФЗ 9) по оцінці якості низки кредитів та деяких інших активів.

Водночас аудитор звернув увагу, що торік активи банки зросли на 2,3 млрд грн (+37,4%), внаслідок, передусім, розвитку споживчого кредитування (та активного залучення коштів фізосіб). Як констатували фахівці "РСМ Україна", якість кредитів, наданих фізичним особам, оцінюється банком як така, що відповідає мінімальному кредитному ризику.

"Зважаючи на те, що кредити на споживчі цілі є незабезпечними і в подальшому якість таких активів має тенденцію до погіршення, що обумовлює збільшення резервів під кредитні збитки, для забезпечення стійкого фінансового стану, банк потребує збільшення власного капіталу як за рахунок прибуткової діяльності, так і за рахунок підтримки акціонера", - зауважив аудитор у своєму висновку до звітності Універсал Банку.

Задекларований банком показник достатності (адекватності) регулятивного капіталу на 01.04.2019 - 12,69% (вимога НБУ - не менше 10%). У березні Універсал Банк заявляв про намір збільшити статутний капітал на 300 млн грн.

Коментарі
Додати коментар