До новин

Фонд гарантування не зумів заморозити активи банку "Хрещатик", ліквідацію якого скасували

15 травня, 2019
Банкрутство фінустанов
Фонд гарантування не зумів заморозити активи банку "Хрещатик", ліквідацію якого скасували

Госпсуд Києва 10 травня відкрив провадження за позовом Фонду гарантування вкладів фізосіб до збанкрутілого банку “Хрещатик” про стягнення 102 млн грн за договором цільової позики.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

11 травня суд відмовився задовольнити заяву ФГВФО про забезпечення позову шляхом заборони банку “Хрещатик” та будь-яким суб’єктам державної реєстрації прав вчиняти реєстраційні дії по реалізації будь-якого рухомого, нерухомого майна та майнових активів, які належать банку на праві власності.

Свою заяву Фонд гарантування обгрунтував тим, що 23.04.2019 з єдиного держреєстру зникла інформація, що банк “Хрещатик” перебуває у стані припинення. Таким чином, на думку ФГВФО, банк “Хрещатик” знаходиться “поза межами правового поля з боку нагляду та контролю Національного банку України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, отже, є ризик реалізації майна та немайнових активів банку, що ускладнить або унеможливить виконання рішення суду”.

Натомість суд зазначив, що “позивачем не надано будь-яких належних доказів на підтвердження того, що невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду”.

Нагадаємо, 28.03.2019 Шостий апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційні скарги НБУ і Фонду гарантування та залишив без змін рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 27.12.2018 (в справі №826/3021/18), яким скасовано рішення Нацбанку про відкликання банківської ліцензії банку “Хрещатик”, рішення ФГВФО про запровадження тимчасової адміністрації у банку, продовження строків тимчасової адміністрації та ліквідацію цієї фінустанови. Цією ж постановою зобов’язано НБУ повернути для банку “Хрещатик” банківську ліцензію, а Фонд - повернути банку свідоцтво учасника Фонду.

За даними Фонду, розмір його непогашених кредиторських вимог до банку “Хрещатик” на 25.03.2019 становила 193,75 млн грн, сума непогашених вимог інших кредиторів – 5,1 млрд грн, а оціночна вартість ліквідаційної маси “Хрещатика” - лише 1,54 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар