До новин

У Фонді гарантування пояснили, як не збанкрутувати звичайним українцям

24 травня, 2019
Банкрутство фінустанов
У Фонді гарантування пояснили, як не збанкрутувати звичайним українцям

Близько 90% українців не ведуть власний бюджет, пояснюючи це тим, що мають такий дохід, який можна буквально по пам’яті розписати. Однак, коли людина починає записувати свої витрати, виявляє, що існує безліч «пробоїн в бюджеті», через які гроші могли б і не витікати.

Про те, які фінансові звички допоможуть заощадити та примножити кошти, в ефірі радіо «Голос Столиці» розповіла завідувач сектору фінансової грамотності відділу зав’язків з громадськістю та фінансової просвіти Фонду гарантування вкладів Олеся Шніцер, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Існує кілька загальних правил економії коштів. З регулярного доходу, наприклад, заробітної плати, рекомендовано щомісяця відкладати 10%. Зекономлена у такий спосіб сума слугуватиме резервом у випадку непередбачуваних витрат. З нерегулярних доходів, таких як премія, подарунок чи якийсь виграш, треба відкладати не менше 50%.

Примножити збережені кошти можна, поклавши їх на депозит. Для максимально ефективного використання цього інструменту необхідно враховувати кілька факторів, зокрема, термін розміщення вкладу та його дохідність, а також переконатись, що обраний вид вкладу підпадає під гарантії Фонду гарантування.

У разі визнання банку неплатоспроможним, Фонд відшкодовує кожному вкладнику кошти в сумі не більше 200 тисяч гривень в одному банку. При цьому слід пам’ятати, що валютні вклади Фонд повертає у національній валюті та за курсом на день початку процедури виведення банку з ринку. Тому варто слідкувати, щоб гривневий еквівалент вкладу у валюті разом із відсотками не перевищував гарантовану суму. Фонд також не відшкодовує вклади, розмішені у банківських металах.

Коментарі
Додати коментар