До новин

ВС скасував судові рішення про незаконність ліквідації банку "Союз" – НБУ

10 червня, 2019
Банкрутство фінустанов
ВС скасував судові рішення про незаконність ліквідації банку "Союз" – НБУ

Верховний Суд 4 червня частково задовольнив касаційну скаргу НБУ на рішення судів першої та апеляційної інстанцій, якими було скасовано постанову правління Нацбанку про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "КБ "Союз".

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу НБУ.

"Так, на сьогоднішній день наявні усі правові підстави для здійснення ліквідаційної процедури АТ "КБ "СОЮЗ", адже постанова Правління Національного банку України "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "КБ "СОЮЗ" і рішення Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб "Про початок процедури ліквідації АТ"КБ "СОЮЗ" та делегування повноважень ліквідатора банку" є чинними», - йдеться в повідомленні.

Нацбанк нагадує, що його правління 15.03.2016 ухвалило постанову "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "КБ "СОЮЗ". Підставою для такого рішення був факт встановлення систематичного порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансуванню тероризму.

«Акціонер банку Дядечко С.В. у березні 2016 року звернувся в суд з позовом до Національного банку та Фонду гарантування вкладів, у якому просив визнати протиправною та скасувати постанову Правління НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "КБ "СОЮЗ" та рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про початок процедури ліквідації банку. Також позивач просив суд зобов’язати Національний банк України вчинити дії щодо відновлення функціонування банку», - розповідають в НБУ.

За даними регулятора, суди першої та апеляційної інстанцій ухвалили рішення на користь позивача. Не погодившись із зазначеними судовими рішеннями, Національний банк України звернувся до Верховного Суду із касаційною скаргою, яку 04 червня 2019 року було частково задоволено, а саме: скасовано рішення судів попередніх інстанцій, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Коментарі
Додати коментар