До новин

НБУ не погодив продаж активів Дельта Банку Веревському

11 липня, 2019
Банкрутство фінустанов
НБУ не погодив продаж активів Дельта Банку Веревському

Центробанк скасував своє рішення від 9 квітня 2019 року №280-рш щодо погодження продажу пулу активів, переданих АТ "Дельта Банк" у заставу Національному банку, через можливі маніпуляції під час торгів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на інформацію прес-служби НБУ.

"До цього пулу увійшли майнові права за низкою кредитних договорів, у заставу за якими були передані працюючі потужності олійножирових комбінатів в Одеській області та інфраструктура у порту м. Чорноморськ", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, 7 червня відбулись торги з продажу зазначеного пулу активів, на яких ТОВ "Фінансова компанія "Скай" придбало їх за 182,5 млн грн, тоді як початкова ціна лоту становила 868,8 млн грн.

"Національний банк вважає, що проведений аукціон відбувся з наявністю обставин та можливих маніпуляцій зі сторони покупця, які могли вплинути на результат торгів та реалізацію майна за заниженою вартістю", - підкреслили в центробанку.

Також у Нацбанку повідомили, що за три місяці до цього аукціону, 6 березня, цей же покупець пропонував у ході торгів за цей же актив суму майже вп'ятеро більшу - 906,2 млн грн.

Однак тоді угода за підсумками аукціону була зірвана судовою забороною Окружного адміністративного суду Києва від 5 березня за позовом юридичної особи, яка взагалі не брала участі в торгах.

У результаті, Фонд гарантування вкладів фізосіб повторно виставив зазначені активи на торги після отримання відповідного погодження від Нацбанку.

"Національний банк вбачає можливі зловживання в діях покупця – ТОВ "Фінансова компанія "Скай", оскільки за три місяці активи (з якими по суті не відбувалось змін) не могли знецінитись в кілька разів", - наголосили в НБУ.

Тому Національний банк як заставодержатель частини активів повідомив Фонд гарантування вкладів про скасування свого попереднього рішення (яким надавалась згода на реалізацію активів) у зв’язку із наявністю обставин, які могли вплинути на результат торгів та реалізацію майна за заниженою вартістю.

"Національний банк упевнений, що, проаналізувавши всю наявну в його розпорядженні інформацію, Фонд гарантування вкладів ухвалить зважене та відповідальне рішення щодо подальших дій", - зазначили в НБУ.

І нагадали, що від успішності реалізації заставного майна залежить погашення неплатоспроможними банками заборгованості за наданими кредитами рефінансування.

Коментарі
Додати коментар