До новин

У Фонді гарантування розповіли про особливості управління специфічними активами банків-банкрутів

15 липня, 2019
Банкрутство фінустанов
У Фонді гарантування розповіли про особливості управління специфічними активами банків-банкрутів

Предмети мистецтва та елементи luxury-декору, монети та банкноти, що вийшли з ужитку, прикраси та автомобілі ексклюзивних марок – все це і не тільки специфічні активи банків, які потребують особливого підходу до їх управління та реалізації.

Директор департаменту управління активами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ольга Білай розповіла, у чому полягає складність роботи з такими активами, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Вона уточнила, що до банку такі активи можуть потрапити у кілька способів – придбання банком, у якості застави за кредитним договором чи договором закладу, або шляхом розміщення речей клієнтів у комірках банку.

Специфіка таких активів полягає в тому, що найчастіше вони потребують особливого догляду чи утримання, без яких ціна їх значно знижується. Крім того, твори мистецтва чи ювелірні прикраси перед виставленням на продаж, мають пройти відповідну фахову оцінку, вартість якої значно вища за оцінку такого майна як, наприклад, меблі.

Так, на балансі одного з неплатоспроможних банків було виявлено 4 тисячі позицій творів мистецтва.

Цікавим прикладом специфічних активів Ольга Білай навела право на товарний знак. Банком було створено власну систему платежів і зареєстровано на неї товарний знак, який після початку ліквідації установи було виставлено на продаж. В іншому випадку на балансі неплатоспроможного банку був автомобіль ексклюзивної марки, власник якого був боржником банку і залишив його на території фінустанови, проте ключі забрав з собою, що, відповідно, ускладнило його реалізацію.

Вона підкреслила, що такі активи виставляються на продаж на відкритих аукціонах, проте через специфічність попит на них невисокий. Кошти від їх реалізації акумулюються на єдиному рахунку і спрямовуються на погашення вимог кредиторів у порядку черговості.

Коментарі
Додати коментар