До новин

Банки-банкрути погасили борги з рефінансування за півріччя на півтора мільярда – НБУ

24 липня, 2019
Банкрутство фінустанов
Банки-банкрути погасили борги з рефінансування за півріччя на півтора мільярда – НБУ

За I півріччя 2019 року Нацбанк отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1 445,5 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу НБУ.

Ця сума складається з коштів, що надійшли від реалізації Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) заставного майна (активів), та коштів, отриманих з інших джерел. Найбільше коштів отримано від реалізації майнових прав – 1 304,6 млн грн. Ще 90,9 млн грн надійшли від реалізації нерухомого майна. Іншими джерелами погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків стали кошти від:

- прийняття іпотеки на баланс НБУ на суму 30,4 млн грн;

- списання за рахунок сформованого резерву на суму 17,0 млн грн;

- отримання коштів від погашення заборгованості за заставленими НБУ кредитними договорами на суму 2,6 млн грн.

За найвищу ціну – 722,3 млн грн – реалізовано майнові права, передані ПАТ «КБ «Надра» в заставу НБУ (йдеться про кредити, в заставі по яким ТРЦ “Республіка”, деталі - тут і тут, - ред.).

Крім того, за I півріччя 2019 року в повному обсязі реалізовані активи неплатоспроможних банків ПАТ "Брокбізнесбанк", ПАТ "КБ "Даніель" та ПАТ "Автокразбанк", що були передані ними у заставу НБУ. Загалом від реалізації цих активів Національний банк отримав 26,0 млн грн.

Нагадаємо, що у I півріччі 2018 року НБУ отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1,9 млрд грн. Загалом за 2017-2018 роки ця сума склала близько 5 млрд грн.

Рішення щодо реалізації заставлених активів неплатоспроможних банків ухвалює виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Як забезпечений кредитор Національний банк погоджує спосіб та місце реалізації активів, що перебувають у нього в заставі, після отримання офіційного рішення виконавчої дирекції ФГВФО. Продаж активів також здійснює Фонд гарантування вкладів фізосіб.

Коментарі
Додати коментар