До новин

Віктор Новіков: Через судову крутанину банки-банкрути опиняються поза межами правового поля

15 серпня, 2019
Банкрутство фінустанов
Віктор Новіков: Через судову крутанину банки-банкрути опиняються поза межами правового поля

Оскільки Фонд гарантування вкладів змушений в судах відстоювати право власності на активи неплатоспроможних банків, це ускладнює процес їх реалізації, а відтак – і розрахунку з кредиторами.

Про це розповів в ефірі радіо «Голос Столиці» заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Віктор Новіков, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За його словами, тільки на розгляд і оскарження одного процедурного питання від першої до останньої інстанції витрачається щонайменше рік.

Ускладнює ситуацію і рішення судів відносно неправомірності рішень НБУ та ФГВФО щодо виведення банків з ринку. Зокрема, Окружним адміністративним судом м. Києва було визнано неправомірними рішення щодо виведення 10 банків з ринку, внаслідок чого ФГВФО втратив над ними контроль. В результаті ці банки опинилися поза межами правового поля України, тобто у, так званій, «сірій зоні». В першу чергу, це пов’язано з тим, що законодавством не врегульовано процедуру повернення банку на ринок за рішенням судів. Коли суд визнає неправомірною ліквідацію банку, то не пояснює, як він має відновити свою діяльність на ринку. З іншого боку, виникає питання, чи будуть захищені права кредиторів після повернення банку під управління колишніх власників.

Також є проблемою витрати коштів банків на сплату судових зборів, розмір яких може сягати кількох мільйонів. Фактично банки замість того, щоб реалізовувати свої активи та розраховуватися з кредиторами змушені витрачати кошти та зусилля на відстоювання права захищати свої активи. При цьому рішення на користь ФГВФО та банку не гарантує повернення не тільки боргу, а й коштів, витрачених на сплату судового збору, у зв’язку з відсутністю майна у боржника.

Новіков окремо зауважив, що наразі проведено значну роботу щодо повернення виведених активів неплатоспроможних банків. Фонд спільно з ними вів близько 70 тис. судових справ, було подано 5,6 тис. заяв про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму збитків майже 435,0 млрд грн, за 3,5 тис. з яких порушено кримінальні справи на суму близько 360 млрд грн. Обвинувальний вирок винесено лише за 13 справами.

Коментарі
Додати коментар