До новин

ФГВФО:И Механізми контролю за кредитною політикою банку дозволяють попередити ризики

23 вересня, 2019
Банкрутство фінустанов
ФГВФО:И Механізми контролю за кредитною політикою банку дозволяють попередити ризики

Можливе зниження відсоткової ставки за кредитними договорами банків може зумовити збільшення обсягів кредитування, що, у свою чергу, є однією з умов пожвавлення економіки країни.

При цьому, як наголосила заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Наталія Рудуха, сьогодні державні регулятори банківського ринку мають дієві інструменти контролю кредитної політики банків, що дозволяють завчасно виявити «схемне» кредитування, на кшталт виявленого Фондом у переданих в його управління банках, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Наталія Рудуха відзначила, що зараз найбільшу частину кредитного портфелю банків складають готівкові кредити, дохідність яких становить 80-110%. Проте дозволити собі таке кредитування можуть лише ті фінансові установи, які провадять зважену політику управління ризиками. На другому місці – іпотечне кредитування, якому банки, незалежно від свого розміру, надають перевагу, оскільки ці договори передбачають найбільш ліквідне забезпечення у вигляді нерухомості.

Нагадаємо, під управління Фонду з 2012 року потрапило 97 неплатоспроможних банків. Як було виявлено під час формування ліквідаційної маси, вартість активів на папері у банках-банкрутах значно перевищувала їх ринкову вартість. Найпоширенішим способом виведення коштів та майна було саме «схемне» кредитування (дізнатися у який спосіб спустошувалися банки-банкрути можна на сайті Фонду в розділі «Презентації та звіти»).

У ході процедури ліквідації неплатоспроможних банків Фонд, маючи зобов’язання з реалізації їх майна, розпочав фундаментальну роботу з розбудови ринку стресових активів в Україні, зокрема, з продажу непрацюючих кредитів. і створив передумови для подальшого розвитку цього ринку.

Коментарі
Додати коментар