До новин

Суд відхилив позов Фонду гарантування до екс-керівників збанкрутілого банку

15 жовтня, 2019
Банкрутство фінустанов
Суд відхилив позов Фонду гарантування до екс-керівників збанкрутілого банку

Північний апеляційний госпсуд 18 вересня відмовився задовольнити апеляційну скаргу Фонду гарантування вкладів та залишив без змін рішення Госпсуду м. Києва, яким ФГВФО знову ж таки було відмовлено в задоволенні позову до колишніх посадовців “Легбанку” про відшкодування шкоди у розмірі 412,2 млн грн, яка, за оцінками ФГВФО, була заподіяна рішеннями відповідачів про видачу кредитів "групі пов`язаних між собою осіб без належного забезпечення" та через операції купівлі цінних паперів, “що не мали економічного сенсу та були завідомо збитковими для банку”.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на рішення суду.

Фонд гарантування зауважував, що загальна сума акцептованих вимог до збанкрутілого “Легбанку” - 577 млн грн, тоді як оціночна вартість його ліквідаційної маси - 164,8 млн грн. Різниця між цими показниками відповідає сумі позовних вимог.

Натомість Північний апеляційний госпсуд вказав, що в 2013 році НБУ провів перевірку “Легбанку” і тоді дійшов висновків про задовільну якість активів фінустанови. Крім того, в 2014 році регулятор видав для “Легбанку” рефінансування, взявши в заставу права вимоги за кредитними договорами на 136 млн грн. Також суд наголосив, що “в матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази, які свідчили б про фіктивність емітентів”, цінні папери яких купував банк.

Суд зауважив, що “ознаки фіктивного підприємництва виникають лише у разі доведеності в порядку кримінального провадження ознак цієї фіктивності”, а “дійти висновку про фіктивність підприємства в разі відсутності відповідного вироку в кримінальній справі неможливо”.

Коментарі
Додати коментар