До новин

Суд повернув Дельта Банку неправомірно виведений актив на $87 мільйонів

27 грудня, 2019
Банкрутство фінустанов
Суд повернув Дельта Банку неправомірно виведений актив на $87 мільйонів

Північний апеляційний господарський суд 17 грудня за участю Фонду гарантування вкладів задовольнив апеляційні скарги Національного антикорупційного бюро та АТ «Дельта Банк» на рішення Господарського суду Києва від 27 червня 2019 року у справі № 910/30/19.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на пресслужбу ФГВФО.

Апеляційний суд визнав недійсним договір відступлення права вимоги від 29 березня 2013 року, за яким АТ «Дельта Банк» передав кіпрській компанії «Калума Холдінгз Лімітед» право вимоги на суму $87,29 млн до компанії «Сілістен Трейдінг ЛТД» (Британські Віргінські Острови).

Раніше, 22 жовтня 2012 року, АТ «Дельта Банк» виступив поручителем та уклав договір застави з Meinl Bank (Австрія), згідно з яким перерахував свої кошти на кореспонденські рахунки в Meinl Bank як забезпечення за зобов’язаннями «Сілістен Трейдінг ЛТД» за кредитним договором, укладеним між компанією та австрійським банком.   

Згодом, 21 березня 2013 року, АТ «Дельта Банк» і компанія «Калума Холдінґз Лімітед» уклали договір про залучення коштів на умовах субординованого боргу в розмірі $96,67 млн. За законом, кошти, залучені на умовах субординованого боргу, спрямовуються на підвищення капіталізації банку та виконання зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами, а також не можуть бути відчужені у будь-який спосіб, без згоди на це Нацбанку, в період чинності укладеного договору – впродовж 5 років. А у випадку банкрутства чи ліквідації банку-боржника такі кошти повертаються інвестору після задоволення вимог інших кредиторів банку – у 10 чергу.

19 січня 2015 року АТ «Дельта банк» списав кошти на суму $87,29 млн за невиконання «Сілістен Трейдінг ЛТД» своїх зобов’язань перед Meinl Bank. Своєю чергою, «Дельта банк» отримав право вимоги від компанії «Сілістен Трейдінг ЛТД» повернути зазначені кошти, проте завдяки договору відступлення права вимоги це право перейшло до «Калума Холдінґз Лімітед». Це сталося за два місяці до введення в АТ «Дельта Банк» тимчасової адміністрації.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 17 грудня 2019 року до АТ «Дельта Банк» було повернуто право вимоги коштів на суму $87,29 млн.

Коментарі
Додати коментар