До новин

Ексглава правління вважає, що Дельта Банк треба було націоналізувати

14 січня, 2020
Банкрутство фінустанов
Ексглава правління вважає, що Дельта Банк треба було націоналізувати

Націоналізація Дельта Банку була найменш затратним та найвигідншим виходом із проблемної ситуації, проте з невідомих причин було прийнято рішення ліквідувати фінустанову.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на інтерв’ю колишньої голови ради директорів Дельта Банку Олени Попової «Главкому».

За її словами, у Фонді гарантування вкладів заявили, що за рахунок реалізації активів Дельта Банку є можливість покрити 51% зобов’язань, проте у разі націоналізації фінустанови рівень покриття цих збитків був би незрівнянно вищим, а втрати – меншими.

«У випадку націоналізації «Дельти» збитки були б значно меншими і для держави, і для приватних кредиторів. Зі всіх сценаріїв розвитку ситуації - ліквідація була найбільш витратним варіантом. У банку, окрім простроченого кредитного портфелю, сформованого у проблемних областях і сегментах економіки, був і працюючий портфель, і бізнес. На роздрібному ринку до банкрутства банк чітко входив у топ-3, а за розміром кредитного портфелю фізосіб, ми були другі по системі. Дуже шкода, що все це помножили на нуль», - зазначила Попова.

Ексглава ради директорів Дельта Банку зазначила, що крупні вкладники банку були готові входити у капітал нового перехідного банку, продовжити свої вклади на 5-7 років за пільговою ставкою. Не проти націоналізації був і Національний банк.

«Я пам'ятаю серію нарад з цього приводу, де ми надавали розрахунки у потребі капіталу з урахуванням конвертації частини кредиторів. Суми, які там фігурували, були набагато меншими, ніж витратили по факту. А головне, це дозволило б зберегти актив, що генерує бізнес, збереглася б можливість відновити вартість вкладень. Та й працюючий бізнес більше б отримав грошей від існуючих активів, ніж ліквідатор», - підкреслила Попова.

За словами банкіра, немає логічних пояснень, чому було ухвалене рішення про ліквідацію, а не про націоналізацію банку, як, наприклад, це сталося з ПриватБанком.

«Відповіді я не знаю. Адже «Дельта Банк» був визнаний системним банком, і за всіма передумовами націоналізація повинна була відбутися. Я до останнього моменту не вірила в сценарій ліквідації, адже він не тільки найжорстокіший, але і банально найдорожчий. Що сталося потім і чому цю ідею не підтримали - мені не відомо», - заявила Попова.

Вона нагадала, що навіть після введення тимчасової адміністрації, на стадії прийняття рішення фондом, були варіанти створення перехідного банку, було кілька бажаючих і проводився конкурс.

«Чому ця ідея не була підтримана і був обраний найбільш незручний для всіх сторін і дорогий для держави і всіх людей-клієнтів банку сценарій – ліквідація - я не знаю. Але хтось же відстоював сценарій ліквідації? Для когось же він був вигідним? На це питання я б хотіла знайти відповідь...», - резюмувала екс-глава ради директорів Дельта Банку.

Нагадаємо, у грудні 2019 року детективи НАБУ вручили підозри трьом колишнім керівникам Дельта Банку. Їм інкримінують розкрадання 4,4 млрд грн. Дельта Банк був ліквідований у жовтні 2015 року.

Коментарі
Додати коментар