До новин

ВС роз’яснив, як правильно виводити банки з ринку

13 лютого, 2020
Банкрутство фінустанов
ВС роз’яснив, як правильно виводити банки з ринку

10 грудня 2019 року Велика палата Верховного суду ухвалила рішення, яке вирішує проблему банків, стосовно яких оскаржується рішення щодо виведення їх з ринку.

Про це повідомляє інформаційний портал “Банкрутство & Ліквідація в Україні” із посиланням на сайт ФГВФО.

Йдеться про розгляд справи №925/698/16, суть якої зводиться до того, чи має право ПАТ «Укрінком» передавати третім особам права вимоги за боргами тих чи інших юридичних осіб перед ПАТ «Укрінбанк».

Фонд нагадав, що незабаром після того, як НБУ визнав ПАТ «Укрінбанк» неплатоспроможним, колишні власники ініціювали декілька судових процесів щодо оскарження процедури виведення банку з ринку та у липні 2016 року перереєстрували його, замінивши у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань назву і статус юридичної особи на ПАТ «Укрінком», яке проголосило себе правонаступником банку. Як наслідок - ПАТ «Укрінбанк» з усіма його активами було фактично виведено з-під контролю Фонду, а розрахунки з кредиторами зупинено. До того часу Фонд уже виплатив вкладникам банку 1,8 млрд грн.

Як кажуть в ФГВФО, постанова Великої палати ВС вирішує одразу кілька ключових питань, що в подальшому мають враховуватись іншими судами загальної юрисдикції при розгляді аналогічних справ. А саме, встановлює:

1. Припинення банком банківської діяльності можливе виключно у порядку, передбаченому Законом про банки та банківську діяльність та Законом про систему гарантування вкладів фізичних осіб;

2. Власники банку мають право розпочати процедуру ліквідації за власним рішенням лише після надання на це згоди НБУ та за умови відкликання банківської ліцензії. Будь-які зміни до статуту банку, у тому числі зміна його найменування, незалежно від перебування банку під наглядом НБУ чи в управлінні Фонду, можливі виключно після їх погодження НБУ;

3. Скасування судом або визнання неправомірним рішень Фонду про запровадження тимчасової адміністрації чи початок ліквідації банку не означає автоматичного припинення управління банку Фондом;

4. Неможливе скасування судом виведення банку з ринку на підставі недотримання процедури без скасування фактичних підстав визнання банку неплатоспроможним. Оскільки це «призводить до перебирання на себе судом функцій НБУ та Фонду як спеціальних органів, наділених законодавством відповідними притаманними лише їм повноваженнями»;

5. Якщо власники банку вважають, що НБУ здійснив незаконне втручання у його діяльність, вони можуть захищати свої права відповідно до ч. 4 та ч. 5 ст. 5 Закону про банки та банківську діяльність, вимагаючи відшкодування заподіяної шкоди у порядку, визначеному законом.

6. Правочини, вчинені колишніми керівниками банку після початку процедури виведення Фондом банку з ринку, є нікчемними;

7. Банківське законодавство не передбачає правонаступництво у разі ліквідації банку;

Фонд нагадав, що наразі тривають судові спори щодо оскарження рішень Фонду та/або НБУ відносно виведення з ринку 19 банків.

Коментарі
Додати коментар