До новин

У Фонді гарантування пояснили, чому падає ціна лотів

20 лютого, 2020
Банкрутство фінустанов
У Фонді гарантування пояснили, чому падає ціна лотів

Фонд гарантування вкладів фізосіб заявляє, що не робить дисконтів на лоти, коли продає їх через аукціони.

Про це повідомляє інформаційний портал “Банкрутство & Ліквідація в Україні” із посиланням на пресслужбу ФГВФО.

Там пояснюють, що дисконт – це різниця між номінальною (балансовою) вартістю активу і максимальною ціною, яку готовий заплатити за нього ринок. Фонд гарантування вкладів не робить дисконтів. Абсолютно кожен актив, що перебуває в управлінні Фонду, спершу виставляється на аукціон за 100% балансовою ціною. Однак, потрібно пам’ятати, що балансова вартість – це ціна, яку самі банки відображали «на папері», і в історії продажів Фонду були лише поодинокі випадки, коли покупці сплачували таку ціну за активи неплатоспроможних банків.

На це є багато причин, нижче - кілька з них:

- на 01.01.2020 майже 85% вартості активів банків, переданих в управління Фонду, складають кредити, і третина їх сумарної балансової вартості - відсотки, нараховані уже під час тимчасової адміністрації та ліквідації. Продаж кредиту – це всього лише продаж права вимоги повернення боргу чи стягнення застави. Це означає, що якщо боржник не налаштований добровільно повертати позику, покупець зможе стягнути кошти тільки в судовому порядку;

- 97% кредитів в управлінні Фонду – не обслуговуються, середній термін несплати за ними – 5-7 років;

- значна частина кредитів – беззаставні, загальною балансовою вартістю 32,5 млрд грн;

- заставою (де вона взагалі була) часто виступають сміттєві цінні папери, іноді – майно на кшталт урожаю 2011-14 рр.,

- 227 млрд грн (понад 75% всього кредитного портфелю) - кредити, видані юридичним особам, з яких майже ніхто не обслуговує ці позики, а 50% розпочали процедуру банкрутства, щоб не повертати отримані кошти, тощо.

Найліквіднішим активом є реальні об’єкти нерухомості, насамперед у центрі Києва та інших великих міст. Однак, з усього масиву активів, що були передані в управління Фонду, частка нерухомості складає менше 3,5% за балансовою вартістю, і практично усі такі активи були реалізовані за ціною, близькою до балансової.

Як відбуваються продажі.

Усі активи, що перебувають в управлінні Фонду гарантування вкладів, виставляються на відкриті електронні торги: спершу на індивідуальні з початковою ціною, що складає 100% від балансової вартості. Якщо актив ніхто не купує, далі з таких активів формуються пули. Якщо й тоді покупець не знаходиться, пули об’єднуються і виставляються на продаж (зокрема, й на міжнародних майданчиках) - доти, поки не знайдеться охочий їх придбати. Участь у торгах відкрита для всіх, для цього достатньо лише зареєструватися на електронному майданчику і сплатити гарантійний внесок. Докладно про всі деталі продажів – за посиланням.

Закономірно, що після кожної невдалої спроби продажу початкова ціна активу знижується, аж поки знайдеться покупець, готовий його придбати. В середньому кожен актив, що зараз перебуває в управлінні Фонду, виставлявся на продаж 5 разів і більше, деякі – до 30 разів. Щоб підвищити інтерес покупців, застосовується комбінований тип голландської моделі торгів – ціна покроково знижується, поки один із учасників не зупинить її на прийнятному для себе рівні; після цього інші учасники можуть запропонувати вищу ціну, і переможцем аукціону стає саме той, хто запропонує за лот найбільше.

Коментарі
Додати коментар