До новин

З покупця Промінвестбанку можуть стягнути штраф та визнати банк банкрутом

10 березня, 2020
Банкрутство фінустанов
З покупця Промінвестбанку можуть стягнути штраф та визнати банк банкрутом

Нацбанк не отримував пакет документів від покупця для погодження набуття істотної участі у ПАТ «Промінвестбанк».

Про це повідомляє інформаційний портал "Банкрутство & Ліквідація в Україні" із посиланням на пресслужбу НБУ.

«Таким чином Національний банк не погоджував набуття істотної участі в зазначеному банку особам іншим, ніж поточний акціонер банку», - повідомляє регулятор.

Зазначається, що особа, яка має намір придбати або збільшити істотну участь у банках понад встановлені порогові значення (більше 10%), має отримати попереднє погодження Національного банку.

Особа, яка набула істотної участі без погодження НБУ, може бути позбавленою права голосу та оштрафованою, тоді як структура власності самого банку може бути визнаною непрозорою.

Нацбанк попереджає, що непрозора структура власності може стати підставою для віднесення банку до категорії проблемних, а згодом – у разі неусунення порушення – банк може бути визнаний неплатоспроможним.

Про ризики набуття істотної участі в банку без погодження регулятора НБУ повідомив Міністерство юстиції та організатора торгів із продажу акцій Промінвестбанку.

Нагадаємо, 4 березня 99,77% акцій Промінвестбанку були продані в рамках виконавчого провадження на торгах фондової біржі ПФТС за 269 млн грн без вказівки покупця.

Імені покупця не знають і в російському ВЕБ.РФ, якому належав Промінвестбанк. Там вже заявили про незаконність аукціону та намір компенсувати втрату дочірнього банку закордонними активами України.

2 березня Стокгольмський арбітраж заборонив продаж акцій Промінвестбанку - української «дочки» російського «Внешекономбанку» (ВЕБ.РФ).

Торги з примусового продажу Промінвестбанку мали відбутися ще 11 лютого на біржі ПФТС. Стартова ціна лота була знижена вдвічі в порівнянні зі стартовою ціною на першому аукціоні - до 266,049 млн грн. Попередні два аукціони не відбулися, через відсутність покупців.

Однак у той самий день Окружний адмінсуд Києва заборонив продаж 99,77% акцій Промінвестбанку.

Коментарі
Додати коментар