До новин

Світова криза та співпраця з МВФ: заступник голови НБУ розповів, чи можливий «банкопад»

16 березня, 2020
Банкрутство фінустанов
Світова криза та співпраця з МВФ: заступник голови НБУ розповів, чи можливий «банкопад»

Заступник глави НБУ Олег Чурій в ефірі прокоментував стан банківської системи, економіки України, їх готовність до можливих кризових явищ та важливість співпраці з МВФ.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням «Радіо НВ».

«Економічно Україна набагато краще підготовлена до кризових ситуацій, ніж це було в попередні роки - під час 2014 року чи 2008 року. Запас міцності економіки значно кращий, у нас стабільна, ліквідна, добре капіталізована банківська система, у нас працює система плаваючого курсоутворення, в нас не накопичуються значні дисбаланси, інфляція в нас значно знижується. Тому навіть на тлі таких новин, які були, ми були вимушені вгамовувати паніку, ми продали досить таки великі об`єми валюти, але ми все-таки залишаємося оптимістами, бо віримо, що в нас все-таки буде підписана нарешті програма МВФ, тому ще це дуже важливо для макроекономічної стабільності. Якщо ця програма буде підписана, ми будемо під парасолькою міжнародних фінансових установ і зможемо більш впевнено пройти кризу», - наголосив Чурій.

Безумовно, є багато невідомих попереду, але ми маємо досить таки значні резерви, і ми їх використовуємо для того, щоб вгамувати негативні тенденції, які були викликані, передусім, світовими подіями. Ми не очікуємо (банко паду – ред..), це неможливо. На сьогодні банківська система після очищення повністю капіталізована, вона відповідає найкращим світовим зразкам з точки зору нагляду. Банківська система має дуже значний запас ліквідності - в гривні приблизно 200 млрд грн, у доларах - 9 млрд дол. Якщо порівняти із залишками тих же фізичних осіб, то в принципі цього запасу міцності вистачить, щоб ефективно в разі необхідності не мати ніяких проблем з ліквідністю», - резюмував він.

За його словами, якщо в банків немає проблем з видачею депозитів, то в якийсь момент у фізичних осіб постає питання - а навіщо мені знімати гроші, якщо в мене немає проблем їх зняти.

Коментарі
Додати коментар