До новин

НБУ надав сімом банкам більше 700 мільйонів гривень рефінансування

27 квітня, 2020
Банкрутство фінустанов
НБУ надав сімом банкам більше 700 мільйонів гривень рефінансування

Національний банк 24 квітня надав для 7 банків 732,7 млн грн рефінансування під 8% річних на 28 днів.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Finbalance.

Нагадаємо, 17 квітня НБУ надав для 7 банків 963,2 млн грн рефінансування під 10% річних на 28 днів. 10 квітня регулятор надав трьом банкам 260 млн грн рефінансування на 28 днів, 3 квітня - двом банкам 150,2 млн грн на 27 днів, 27 березня - для п`яти банків 752,5 млн грн на 28 днів, 20 березня - для 10 банків 6,9 млрд грн на 28 днів.

На початок дня 24 квітня на коррахунках банків було 40,7 млрд грн та ще 138,1 млрд грн їх гривневої ліквідності зосереджено в депсертифікатах НБУ.

Нацбанк на початку минулого тижня повідомляв, що на валютних рахунках банків є ліквідність на 7,9 млрд дол.

23 квітня регулятор вніс зміни в свою нормативну базу та збільшив строковість основних операцій з регулювання ліквідності банків, а саме, операцій з надання кредитів рефінансування на щотижневих тендерах з 30 до 90 днів.

Як зазначалося, перший тендер з подовженим строком рефінансування відбудеться у наступний четвер.

Також регулятор розширив перелік прийнятної застави для залучення банками таких кредитів рефінансування. Зокрема, до заставного пулу можуть бути включені корпоративні облігації, випущені під державні гарантії, та муніципальні облігації. Ці ж папери можна буде використовувати для здійснення операцій репо з Національним банком. В обидвох випадках рішення щодо включення цих активів у заставний пул чи прийняття у якості предмета репо буде ухвалюватися окремим рішенням правління НБУ після проведення аналізу активів.

"Такі зміни спрямовані насамперед на підтримку достатньої ліквідності в банківській системі в умовах пандемії та карантинних обмежень, які негативно впливають на ділову активність і настрої бізнесу та громадян.

Крім цього, разом із очікуваним запровадженням у травні довгострокового рефінансування на строк до 5 років вони сприятимуть підтримці реального сектора економіки", - йшлося в заяві Нацбанку (раніше заступник глави НБУ Олег Чурій зазначав, що банки в разі свого бажання зможуть купувати в т.ч. ОВДП за рахунок кредитів рефінансування, - ред.).

Коментарі
Додати коментар