До новин

Збільшенню суми гарантуваного відшкодування ФГВФО має передувати погашення його боргів перед державою

22 травня, 2020
Банкрутство фінустанов
Збільшенню суми гарантуваного відшкодування ФГВФО має передувати погашення його боргів перед державою

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб може збільшити розмір гарантованого відшкодування вкладів понад нинішніх 200 тисяч грн тільки після погашення заборгованості перед державою.

Про це повідомила директор-розпорядник фонду Світлана Рекрут під час онлайн-круглого столу Фонду, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Коли йдеться про підвищення довіри до банківської системи, одне з найбільш важливих завдань - це підвищення гарантованої суми вкладів.

Але підвищення гарантованої суми є неможливим без вирішення проблеми боргів Фонду перед державою», - наголосила вона.

Рекрут також зазначила, що ФГВФО постійно піднімає питання про реструктуризацію боргів, залучених у період кризи 2014-2017 років, перед державою.

ФГВФО протягом 2014-2016 років для забезпечення значних обсягів виплат вкладникам неплатоспроможних банків залучив у Мінфіну кредити у вигляді державних цінних паперів загальною сумою 59,6 млрд грн. Вартість запозичень становила від 9,99% до 12,5% річних. Крім того, в 2014-2015 роках Фонд отримав кредити від Нацбанку України на суму понад 20 млрд грн під 12,5-14% річних.

Після дострокового погашення частини заборгованості перед Мінфіном на початку 2020 року, Фонд повернув більше половини загальної суми своїх позик перед державою - 43 млрд грн. Зокрема, він повністю виплатив борг перед НБУ на суму 25,6 млрд грн (зокрема 5,5 млрд грн - за відсотками), а також погасив 17,7 млрд грн (6,2 млрд грн - за відсотками) заборгованості перед Мінфіном.

Коментарі
Додати коментар