До новин

НБУ та ФГВФО отримали шанс заблокувати судову справу про банкрутство "Златобанку"

11 серпня, 2020
Банкрутство фінустанов
НБУ та ФГВФО отримали шанс заблокувати судову справу про банкрутство "Златобанку"

Верховний Суд своєю постановою від 16 липня частково задовольнив касаційні скарги НБУ і ФГВФО та скасував ухвалу Північного апеляційного госпсуду від 11.03.2020 у справі №910/4475/19, якою Нацбанку і Фонду було відмовлено в розгляді їх апеляційних скарг на рішення суду, що відкрило провадження в справі №910/4475/19 про банкрутство "Златобанку".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Фінбаланс.

Суд апеляційної інстанції вирішив, що провадження за апеляційними скаргами НБУ та ФГВФО були помилково прийняті до розгляду, оскільки вказані держструктури не набули статусу учасників справи про банкрутство (при тому, що за даними НБУ, він є забезпеченим кредитором "Златобанку").

Натомість суд касаційної інстанції констатував, що такий висновок суду попередньої інстанції - передчасний.

Раніше НБУ в контексті "Златобанку" наголошував, що "ліквідація банків має відбуватись не за загальною процедурою банкрутства, а виключно у межах процедур, передбачених Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", за якими пріоритетне право на отримання коштів мають не акціонери, а кредитори банку".

Разом з тим і Нацбанк, і ФГВФО рекомендували кредиторам "Златобанку" подати свої вимоги до суду в межах судової справи про банкрутство фінустанови.

05.02.2019 Велика Палата Верховного Суду ухвалила рішення, яким, по суті, визнала неправомірним віднесення "Златобанку" до категорії неплатоспроможних.

Коментарі
Додати коментар