До новин

"Украерорух" все ще хоче повернути 400 мільйонів, які втратив у збанкрутілому Платинум Банку

22 жовтня, 2020
Банкрутство фінустанов
"Украерорух" все ще хоче повернути 400 мільйонів, які втратив у збанкрутілому Платинум Банку

Верховний Суд своєю постановою від 09.09.2020 відмовився задовольнити касаційну скаргу Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (Украерорух) та залишив без змін ухвали Окружного адмінсуду м. Києва від 30.11.2017 та постанову Київського апеляційного адмінсуду від 31.01.2018, якими було закрито провадження в справі №826/6840/17 про зобов’язання тимчасового адміністратора (ліквідатора) Платинум Банку виконати платіжні доручення на 277,7 млн грн і 4,7 млн євро.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

"Справа не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, а має вирішуватись за правилами господарського судочинства", - зазначив Верховний Суд.

У 2019 році Національне антикорупційне бюро здійснювало досудове розслідування в кримінальному провадженні №42017111100000022, в рамках якого наводилася інформація, що комісія Мінінфраструктури, перевіривши факти розміщення коштів “Украероруху” в Платинуму Банку в сумі 486 млн грн та 3,7 млн євро прийшла до висновку, що директор Украероруху не забезпечив належного контролю за фінансовою діяльністю підприємства, що “виразилося у відсутності дієвих управлінських рішень, направлених на забезпечення виконання фінансових показників діяльності Украероруху та своєчасного притягнення до відповідальності, з вини яких було допущено виявлені комісією порушення” (цитата).

Також зазначалося, що за оцінками комісії Мінінфраструктури, перший заступник директора Украероруху “допустив неналежне виконання своїх посадових обов`язків, в тому числі як тимчасово виконуючий обов`язки директора Украероруху, що призвело до збільшення фінансових втрат стратегічного державного підприємства в особливо великих розмірах”.

“Також комісією зроблено висновок, що заступником директора з економіки та фінансів протягом 2016 року не забезпечено належної оцінки ризиків під час вибору банківських установ , в яких розміщуються кошти Украероруху, що стало наслідком неефективного управління фінансовими ресурсами підприємства та призвело до їх зменшення в особливо великих розмірах”, - йшлося в судових матеріалах.

У судових матеріалах щодо вказаного кримінального провадження від 2017 року, коли досудове розслідування здійснювала поліція, зауважувалося, що Міністерство інфраструктури рекомендувало керівництву ДП «Украерорух» вивести кошти з недержавних банків. Натомість службові особи ДП «Украерорух», «зловживаючи службовим становищем, умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та іншої юридичної особи, а саме «Платинум Банку», всупереч інтересам ДП «Украерорух», здійснювали безпідставне перерахування значних розмірів грошових коштів на рахунок підприємства, відкритому в «Платинум Банку», що спричинили тяжкі наслідки» (цитата).

Нагадаємо, НБУ визнав Платинум Банк неплатоспроможним у січні 2017 року, а в лютому того ж року фінустанову відправили на ліквідацію. При цьому банк відчував значні фінансові труднощі задовго до цього (в т.ч. в 2015-2016 рр.). З огляду на це, багатьом учасникам ринку видавалося дивним, чому НБУ не виводить Платинум Банк з ринку, як це зробив з десятками інших фінустанов.

З 2013 року заступником глави правління Платинум Банку була Катерина Рожкова, а в 2014 році вона стала в.о. глави правління Платинум Банку.

У червні 2015 року вона була призначена директором Департаменту банківського нагляду НБУ. У січні 2016 року К. Рожкова стала в.о. заступника глави НБУ, в жовтні 2016 року - заступником глави НБУ, в червні 2018 року - першим заступником глави НБУ.

Коментарі
Додати коментар