До новин

Втрачений Платинум Банком санаторій "Молдова": боротьба за актив завершилася

22 березня, 2021
Банкрутство фінустанов
Втрачений Платинум Банком санаторій "Молдова": боротьба за актив завершилася

Госпсуд Києва 11 лютого задовольнив заяву ТОВ "Макстгруп" та залишив без розгляду його позов до Фонду гарантування вкладів і ліквідатора Платинум Банку про скасування результатів аукціону з продажу Фондом майнових прав на нерухомість санаторію “Молдова” в Одесі, які викупило ТОВ “Вердикт Капітал”.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

При цьому 26.01.2021 Солом’янський райсуд м. Києва задовольнив клопотання ТОВ “Вердикт Капітал” і зняв арешт з вказаної нерухомості, який був накладений ухвалою від 07.08.2020 в рамках кримінального провадження №42020101090000067.

Суд ухвалив це рішення з огляду на те, що 22.01.2021 слідчий закрив цю карну справу, яка, як писав Finbalance, була відкрита в липні 2020 року на підставі заяви директора ТОВ “Макстгруп” щодо можливих неправомірних дій посадових осіб ФГВФО і Платинум Банку, які, як зазначалося, всупереч рішень Верховного Суду від 25.04.2018 про повернення майнових прав у власність ТОВ “Макстгруп” на будівлі і споруди санаторію “Молдова”, “вчиняють дії, спрямовані на їх заволодіння”.

Нагадаємо, в липні 2020 року Фонд гарантування вкладів продав для ТОВ "Вердикт Капітал" Андрія Волкова (екс-глава правління Альфа-Банку, екс-глава Нацкомфінпослуг; його пов’язували в т.ч. з Павло Фуксом) пул активів Платинум Банку, у який увійшли в т.ч. майнові права на санаторій “Молдова” (площею 17,7 тис кв м), які є відмінними від права власності.

Платинум Банк втратив їх на підставі судових рішень.

Як писав Finbalance, 25.04.2020 Верховний Суд у рамках справи про банкрутство ТОВ "Макстгруп" (на ліквідації – з 14.06.2017) відмовився задовольнити касаційні скарги ліквідатора Платинум Банку та лишив без змін постанови Київського апеляційного госпсуду від 06.12.2017 та ухвали Госпсуду м. Києва від 27.09.2017, якими було задоволено заяву ПП «СПМК-7» та визнано недійсним договір дарування від 30.12.2016, згідно з яким ТОВ "Макстгруп" безкоштовно відчужило на користь Платинум Банку нежитлові будівлі за адресами м. Одеса, вул. Посмітного, 2; 2-А; 2-Б; 2-В; 2-Г; 2-Д; 2-Е; 2-Ж; 2-К.

Таким чином, суд касаційної інстанції підтвердив рішення судів нижчих інстанцій про зобов’язання ліквідатора Платинум Банку повернути для ТОВ "Макстгруп" вказану нерухомість.

Згідно з судовими матеріалами, ця нерухомість була внесена в статутний капітал ТОВ "Макстгруп" 30.12.2016, після чого у цей же день ТОВ "Макстгруп" подарувало її для Платинум Банку.

За даними держреєстру, раніше засновником ТОВ «Макстгруп» було ТОВ «Санаторій-профілакторій «Молдова», засновником якого в свою чергу була кіпрська компанія «Зеветро Інвестментс ЛТД».

За даними НБУ, «Зеветро Інвестментс ЛТД» фігурувала в структурі власності Платинум Банку (визнаний неплатоспроможним 10.01.2017; із 23.02.2017 – на ліквідації).

У держреєстрі була вказана така юрадреса ПП "СПМК-7": "місто Одеса, Аеропорт ГА (Громадській авіації)", як засновник фігурував Володимир Колбасюк. Як відомо, з одеським аеропортом неформально пов`язували в т.ч. бізнесмена Бориса Кауфмана, якого НБУ восени-2016 визнав особою, яка здійснює значний вплив на управління та діяльність Платинум Банку та є власником істотної участі в банку незалежно від формального володіння.

Згідно з судовими матеріалами, ще перед тим, як ТОВ «Макстгруп» стало власником спірної нерухомості та подарувало її для Платинум Банку, ця нерухомість перебувала в іпотеці НБУ – як забезпечення боргових зобов’язань Платинум Банку по кредитам рефінансування. При цьому НБУ як іпотекодержатель дав згоду на дарування зазначеної нерухомості для Платинум Банку.

03.01.2017 – тобто після укладення договору дарування – між НБУ, ТОВ «Макстгруп» і Платинум Банком було укладено договір про внесення змін до іпотечного договору від 16.05.2014, згідно з якими у зв`язку із набуттям права власності на предмет іпотеки Платинум Банк прийняв всі договірні зобов`язання попереднього іпотекодавця - ТОВ «Макстгруп» - за іпотечним договором, а ТОВ «Макстгруп» вибув із правовідносин за іпотечним договором.

У рамках судового процесу ПП «СПМК-7», будучи незабезпеченим кредитором ТОВ "Макстгруп" (на 12,9 млн грн), вказувало на наявність у цьому випадку передбачених законом («Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом») підстав для визнання договору дарування від 30.12.2016 недійсним, оскільки, як зазначалося, його було укладено в період до одного року перед порушенням справи про банкрутство і відчуження нерухомого майна на користь Платинум Банку було здійснено безоплатно.

НБУ офіційно повідомляв, що Платинум Банк у жовтні-2017 остаточно погасив борги по рефінансуванню в розмірі 37,6 млн грн.

«З початку 2016 року і до введення в банк тимчасової адміністрації 11 січня 2017 року ПАТ “Платинум Банк” погасив регулятору заборгованість на загальну суму 429.0 млн. грн., а за дев’ять місяців з дати введення – 248.6 млн. грн. Погашення відбулось виключно за рахунок надходжень за кредитами, майнові права за якими були в заставі Національного банку України.

У результаті погашення Національний банк України вивільнить з-під забезпечення активи ПАТ “Платинум Банк” загальною заставною вартістю 1 243.0 млн. грн», - йшлося в заяві НБУ.

Коментарі
Додати коментар