До новин

Російський ВТБ не домігся в судах включення своїх вимог у реєстр боргів ВТБ Банку

14 квітня, 2021
Банкрутство фінустанов
Російський ВТБ не домігся в судах включення своїх вимог у реєстр боргів ВТБ Банку

25.02.2021 Північний апеляційний Госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу російського ВТБ та залишив без змін рішення Госпсуду Києва від 01.09.2020 у справі №910/3735/20, яким скаржнику було відмовлено в задоволенні позову до ліквідатора ВТБ Банку про зобов'язання визнати кредиторські вимоги позивача (стягнення суми банківської гарантії) та внести зміни до реєстру кредиторів ВТБ Банку.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Згідно з судовими матеріалами, ФГВФО виступив проти задоволення позовних вимог, посилаючись на те, що визнання кредиторських вимог у цьому випадку здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», яким унормовано, що Фонд припиняє приймання вимог кредиторів після закінчення 30 днів з дня опублікування відомостей про ліквідацію банку. Одночасно ФГВФО наголосив, що вимоги, не включені до реєстру акцептованих вимог кредиторів, задоволенню в ліквідаційній процедурі не підлягають і вважаються погашеними.

Як зазначається, позовні вимоги російського ВТБ були обґрунтовані тим, що в грудні 2010 року ВТБ Банк (збанкрутіла українська "дочка" позивача), діючи в імені держконцерну "Укрспецекспорт", SWIFT- повідомленням заявив прохання до російського банку ВТБ видати зустрічну гарантію Зовнішньому банку Алжиру на суму 100 тис. доларів і направити запит на Зовнішній банк Алжиру щодо видачі гарантії на користь Міністерства оборони Алжиру.

Як зауважується, 28.03.2019 російський ВТБ перерахував Зовнішньому банку Алжиру всю суму зустрічної гарантії, тобто 100 тис дол. З огляду на це, російський ВТБ вважає, що має право вимоги до ВТБ Банку як боржника за зустрічною гарантією в розмірі 100 тис дол.

"Суд дійшов висновку, що у відповідача не виникло зобов`язання із задоволення вимоги позивача за зустрічною гарантією за наслідками перерахування суми гарантії в розмірі 100 000 дол.США за вимогою Зовнішнього банку Алжиру, яка була направлена після початку ліквідації АТ «ВТБ Банк»”, - йшлося в рішенні Госпсуду м. Києва від 01.09.2020.

При цьому Північний апеляційний госпсуд погодився з висновком суду першої інстанції, що “відмова в акцептуванні вимог позивача за зустрічною гарантією №G10019 від 21.12.2010, яку було викладено у заяві №2395 від 21.01.2019, є обґрунтованою, оскільки, право вимоги за зустрічною гарантією до АТ «ВТБ Банк» виникло у «Банку ВТБ» лише після отримання вимоги Зовнішнього банку Алжиру, тобто після 20.03.2019".

"На переконання колегії суддів, вказане свідчить про відсутність у Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Акціонерного товариства «Банк ВТБ» підстав для акцепту вимог позивача у січні 2019", - йдеться в постанові суду апеляційної інстанції від 25.02.2021.

Нагадаємо, НБУ визнав ВТБ Банк неплатоспроможним у листопаді 2018 року, а в грудні того ж року регулятор відправив фінустанову на ліквідацію.

Коментарі
Додати коментар