До новин

НБУ призупинив ліцензії чотирьох страховиків

21 квітня, 2021
Банкрутство фінустанов
НБУ призупинив ліцензії чотирьох страховиків

Національний банк України ухвалив рішення застосувати до чотирьох страхових компаній захід впливу у вигляді тимчасового зупинення всіх ліцензій.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пресслужбу регулятора.

Такі рішення ухвалив Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг на засіданні 19 квітня 2021 року.

Комітет провів друге засідання, на якому розглянув акти за порушення страховиками обов’язкових нормативів у 2020 році. На початку березня акти про правопорушення були складені щодо 46 компаній за результатами безвиїзного нагляду за страховими компаніями у ІІ півріччі 2020 року. Цього разу Комітет розглянув чотири акти, складені за порушення страховиками, які мають ліцензії на обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ) власників наземних транспортних засобів та є членами МТСБУ.

За результатами розгляду актів вирішено зупинити ліцензії чотирьох компаній:

    ТДВ "СК "Ю.Ес.Ай." (ЄДРПОУ 32404600);

    ПрАТ «СГ «Ю.БІ.АЙ.-КООП» (ЄДРПОУ 31113488);

    ТДВ «МІЖНАРОДНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ» (ЄДРПОУ 31236795);

    ПрАТ «СК «ГЛОБАЛ ГАРАНТ (ЄДРПОУ 309300460). 

Всі вищезгадані страховики не виконують норматив платоспроможності та достатності капіталу та норматив ризиковості операцій, а сформовані страхові резерви не були розміщені у визначених категоріях прийнятних активів у повному обсязі. Водночас фактичний запас платоспроможності ПрАТ «СК «ГЛОБАЛ ГАРАНТ» та ТДВ «СК «Ю.ЕС.АЙ»  є меншим за розрахунковий нормативний запас платоспроможності, а ТДВ "МІЖНАРОДНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ" додатково не дотримується нормативу якості активів.

Вказані страховики не дотримувались обов’язкових фінансових нормативів також у першому півріччі 2020 року. Станом на дату застосування заходів впливу страховиками не були усунуті зафіксовані порушення самостійно.

На зазначених страховиків припадає близько 8% ринку ОСЦПВ. Захід впливу у вигляді зупинки ліцензій спрямований на недопущення збільшення зобов’язань у таких страховиків за договорами страхування, в тому числі за ОСПЦВ, допоки такі порушення не будуть усунуті повністю.

«Автоцивілка – один із найсоціальніших видів страхування в Україні. У 2020 році договори «автоцивілки» були оформлені для понад 8,3 млн автомобілів, власниками яких сплачено понад 6,1 млрд грн страхових премій. Платоспроможність 49 страховиків, які мають право реалізовувати поліси ОСЦПВ, є обов’язковою  передумовою своєчасних та повних виплат за цим видом страхування, а також здорової конкуренції на ринку. Проте фінансовий стан деяких страховиків викликає глибоке занепокоєння. Це підтверджується негативною тенденцією збільшення скарг, зростання кредиторської заборгованості за страховими виплатами, скорочення прийнятних активів на рахунках таких страховиків, в точу числі за рахунок виведення грошових коштів та ОВДП з компаній та заміни їх на сумнівні акції та дебіторську заборгованість», - зазначив заступник голови Нацбанку Ярослав Матузка.

Рішення про застосування заходів впливу набуває чинності 20 квітня 2021 року. З цього моменту і до припинення порушень вказані страхові компанії втрачають право укладати нові договори страхування та договори страхування, які збільшують зобов'язання щодо раніше укладених договорів страхування.

Страховики зобов’язані до 3 червня 2021 року усунути порушення та подати Національному банку звіт про їхнє усунення і засвідчені у належний спосіб документи, які це підтверджують.

Коментарі
Додати коментар