До новин

НБУ анулював ліцензії кредитної спілки

26 липня, 2021
Банкрутство фінустанов
НБУ анулював ліцензії кредитної спілки

Національний банк відкликав усі наявні ліцензії кредитної спілки «Громада» за результатами позапланової інспекційної перевірки.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пресслужбу регулятора.

За даними НБУ, комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінпослуг ухвалив таке рішення 23 липня.

У квітні департамент виїзних перевірок НБУ здійснив позапланову інспекційну перевірку КС «Громада». Водночас встановлено та зафіксовано факт відмови в проведенні перевірки, оскільки уповноважені особи Нацбанку не були допущені до неї, а уповноважена особа від кредитної спілки була відсутня впродовж першого дня перевірки.

Відмова небанківської фінустанови у проведенні перевірки є підставою для застосування заходу впливу у вигляді анулювання ліцензій на провадження діяльності з надання фінпослуг.

Санкції набули чинності з 23 липня 2021 року. З цього дня кредитна спілка втрачає право здійснювати діяльність з надання фінансових послуг, що потребує відповідної ліцензії, а саме:

  • укладати договори (продовжувати строк діючих договорів) про надання фінпослуг із клієнтами щодо виду фінпослуг, на провадження яких була видана ліцензія;
  • укладати договори (вносити зміни до діючих договорів) про надання фінпослуг, які мають як наслідок збільшення зобов'язань учасника ринку небанківських фінпослуг перед клієнтами щодо виду фінпослуг, на провадження яких була видана ліцензія.

Водночас відкликання ліцензій не позбавляє кредитну спілку від обов’язку виконувати свої зобов’язання за договорами, укладеними до відкликання ліцензії.

9 квітня 2021 року НБУ призупинив дію усіх ліцензій КС «Громада» через порушення фінансових нормативів та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами кредитних спілок. Крім порушення нормативів до НБУ надходили численні скарги вкладників кредитної спілки про невиконання законних вимог членів щодо повернення внесків (вкладів).

Кредитна спілка повинна була усунути порушення до 30 червня 2021 року. Проте станом на дату прийняття рішення про анулювання ліцензії вона не надала такої інформації.

КС «Громада» розташована у Херсоні та є однією із найбільших за розміром кредитних спілок України, що надавала послуги з кредитування сільського господарства. Проте погіршення фінансового стану у 2020 році через різке зростання простроченої заборгованості за кредитами та недостатня капіталізація спілки, а також не достатньо виважена кредитно-депозитна політика призвели до нездатності кредитної спілки виконувати зобов’язань перед своїми членам за внесками (вкладами) на депозитні рахунки.

Коментарі
Додати коментар