До новин

Поліція розслідує сумнівні операції банку-банкрута "Земельний капітал"

01 жовтня, 2021
Банкрутство фінустанов
Поліція розслідує сумнівні операції банку-банкрута "Земельний капітал"

14 вересня слідчий суддя Печерського суду Києва задовольнив клопотання старшого слідчого поліції та продовжив на 12 місяців строк досудового розслідування в кримінальному провадженні 30 березня 2020 року, яке було відкрите "за фактами зловживання повноваженнями службовими особами юридичних осіб приватного права, що спричинило тяжкі наслідки; використання завідомо підроблених документів; підробки документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб; умисного порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

Як зазначається, досудове розслідування з`ясувало, що за результатами безвиїзного нагляду Національним банком України за дотриманням банком “Земельний капітал” [він на ліквідації; був визнаний неплатоспроможним у серпні-2021; належав екс-нардепу, екс-міністру вугільної промисловості Віктору Тополову] вимог законодавства, що регулює відносини у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення встановлено, що клієнти банку ТОВ «Константа сервіс» (код 40237883), ТОВ «Даламан трейд» (код 40349026), ТОВ «Аква-тор» (код 40217186), ТОВ «Пос торг» (код 40225160), ТОВ «Компанія прайд Дніпропетровськ» (код 39838256), ТОВ «Агромпром бізнес» (код 40404191) за період з 21.09.2017 по 03.04.2019 здійснили зняття готівкових коштів через каси банку на суму 198 720 000 грн на закупівлю металобрухту у фізичних осіб.

Нижче - цитата з ухвали суду:

"Кошти, які клієнти банку у подальшому отримували готівкою через каси банк, попередньо надходили як оплата (передплата) за металобрухт у період з серпня 2017 року по квітень 2019 року від контрагентів, переважно новостворених юридичних осіб, зокрема ТОВ «Юніон пром» (код 40102435), ТОВ «Цекола» (код 40371224), ТОВ «Калпепер» (код 40681374), з рахунків, відкритих в інших банках.

Більшість з них є фігурантами кримінальних проваджень за фактами фіктивного підприємництва з метою легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Готівкові кошти з рахунків клієнтів банку отримувались фізичними особами на підставі виданих їм довіреностей.

При цьому встановлено, що окремими довіреними особами проводились фінансові операції зі зняття готівкових коштів з рахунків клієнтів банку на підставі недійсних (викрадених) паспортів, окремі довірені особи є фігурантами кримінальних проваджень.

За результатами аналізу документів виявлено, що копії видаткових касових ордерів містять інформацію про недійсні паспорти окремих фізичних осіб, у яких закуповувався металобрухт.

Також виявлено факт, що дві особи у період здійснення фінансових операцій щодо закупівлі у них металобрухту, уже були померлими.

За результатами аналізу документів стосовно клієнтів банку виявлено критерії операцій з ознаками фіктивності, а також ознаки пов`язаності між собою цих юридичних осіб.

Також в процесі безвиїзного нагляду було встановлено, що в період з 22.03.2017 по 23.01.2019 на рахунки 56 клієнтів - фізичних осіб АТ «КБ «Земельний капітал» були здійснені зарахування коштів в загальній сумі 275 661 000 грн, які в подальшому були отримані цими фізичними особами готівкою через каси двох відділень банку в м. Києві та м. Дніпро в сумі 274 498 764,19 грн.

Кошти, що отримувались клієнтами - фізичними особами готівкою через каси банку, попередньо надходили на їх поточні рахунки з рахунків ТОВ «Пауер брок» (код 39765094), відкритих в інших банках України, в тому числі в АК «КБ «Земельний капітал», як надання споживчого кредиту, надання фінансового кредиту, поповнення поточного рахунку згідно договору про споживчий кредит.

Відповідно до інформації, зазначеної в анкетах клієнтів - фізичних осіб, останні обслуговувались в банку протягом короткого періоду часу (від декількох тижнів до 3 місяців). При цьому за рахунками клієнтів - фізичних осіб відбувались однотипні фінансові операції у значних сумах, а саме: з надходження коштів від одного контрагента ТОВ «Пауер брок» як надання споживчих кредитів; зі зняття коштів готівкою. Операції, пов`язані з погашенням клієнтами - фізичними особами споживчих кредитів, за рахунками, відкритими в банку, не здійснювались.

Кошти, що зараховувались на рахунок ТОВ «Пауер брок» в банку, які в подальшому використовувались для видачі кредитів, попередньо надходили з призначенням платежів як «надання позики», «надання кредиту», «сплата відсотків за кредитом», від ТОВ «ФК «Фенікс плюс» (код 35075436), ТОВ «ФК «Інвест-сервіс» (код 41738672), ТОВ «Стройпроектсервіс» (код 35267612), ТОВ «ІФ» (код 38359365), ТОВ «НВП Укрднепротрейд» (код 41739723).

Здійснювані фінансові операції ТОВ «Пауер брок» та клієнтів - фізичних осіб банку вказують на відсутність реальних фінансових можливостей останніх проводити фінансові операції з отримання кредитів на багатомільйонні суми, а також фінансової спроможності повернути отримані кредитні кошти, що у своїй сукупності свідчить про високий ризик використання послуг АТ «КБ «Земельний капітал» для легалізації кримінальних доходів (фінансування тероризму) шляхом конвертації безготівкових коштів в готівку.

У відповідь на доручення слідчого щодо проведення слідчих (розшукових) дій з ГУ БКОЗ СБ України надійшов лист, відповідно до якого вказаним оперативним підрозділом встановлено, що з метою конспірації та ведення фіктивної фінансово-господарської діяльності, направленої на ухилення від сплати податків та незаконне обготівковування, здійснено перереєстрацію підконтрольних юридичних осіб до інших регіонів та відкрито нові банківські рахунки".

Коментарі
Додати коментар