До новин

Суд повернув офіс Укрінбанку в іпотеку для Фонду гарантування

07 грудня, 2021
Банкрутство фінустанов
Суд повернув офіс Укрінбанку в іпотеку для Фонду гарантування

26 листопада Східний апеляційний госпсуд у межах справи про банкрутство ПАТ "Українська інноваційна компанія" ("Укрінком"; "спадкоємець" "Укрінбанку") задовольнив апеляційну скаргу ФГВФО та скасував рішення Госпсуду Луганської області, яким на вимогу "Укрінкома" було визнано недійсним іпотечний договір про передачу "Укрінбанком" в іпотеку для ФГВФО офісу площею 4377,4 кв. м.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

Офіс розташований за адресою: Київ, вул. Смирнова-Ласточкіна, 10-А.

Згідно з судовими матеріалами, ця нерухомість (узгодженою вартістю 156,4 млн грн) була передана в іпотеку для Фонду гарантування як забезпечення боргових зобов`язань "Укрінбанку" перед Фондом за договором цільової позики від 01.02.2016 (на 1,46 млрд грн).

Свій позов про визнання недійсним іпотечного договору "Укрінком" мотивував тим, що суди визнали недійсними рішення ФГВФО про введення тимчасової адміністрації та початок процедури ліквідації "Укрінбанку", а тому, за оцінками компанії, представник ФГВФО не мав права від імені "Укрінбанку" укладати спірний іпотечний договір.

Натомість Східний апеляційний госпсуд вказав, що ПАТ "Український інноваційний банк" не було припинено чи змінено у встановленому законом порядку на ПАТ "Українська інноваційна компанія", а тому "Укрінком" не набув прав банку.

"За висновками Великої Палати Верховного Суду, викладен[ими] у справі №925/698/16 від 10 грудня 2019 року, належним суб`єктом, уповноваженим представляти банк у спірних правовідносинах після запровадження у банку тимчасової адміністрації, є Фонд гарантування вкладів фізичних осіб", - підкреслюється в постанові суду апеляційної інстанції від 26.11.2021.

На думку Східного апеляційного суду, це підтверджує належну правоздатність представника ФГВФО на укладання іпотечного договору від імені "Укрінбанку".

Коментарі
Додати коментар