До новин

ВС розгляне сумнівні схеми виведення майна з-під застави в Укрпрофбанку

11 січня, 2022
Банкрутство фінустанов
ВС розгляне сумнівні схеми виведення майна з-під застави в Укрпрофбанку

11 січня Велика Палата Верховного Суду розгляне справу про те, яким чином з під застави в «Українському професійному банку» (УПБ) було виведене майно на фірму «ФК Аурум Фінанс».

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Hubs.

Головуючий у справі №910/10784/16 – голова ВСУ Всеволод Князєв. Суддя-доповідач – Юрій Власов. Склад суддівської колегії: Тетяна Анцупова, Олександр Прокопенко, Володимир Британчук, Віктор Пророк, Ірина Григор’єва, Лариса Рогач, Жанна Єленіна, Олена Ситнік, Олександр Золотніков, Валентина Сімоненко, Лілія Катеринчук, Ігор Ткач, Галина Крет, Світлана Штелик, Костянтин Пільков.

Справа розглядається за позовом УПБ в особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до ТОВ «ФК Аурум Фінанс» та ТОВ «Гурман 2014». Касаційну скаргу в ВСУ на боці Фонду підтримала компанія «ФК «Інвестохіллс Веста».

ФГВФО вимагає від «ФК Аурум Фінанс» повернути УПБ право вимоги на заставне майно Меблевого комбінату «Стрий». Згідно матеріалів справи, на травень 2015 р. МК «Стрий» заборгував за кредитом «Укрпрофбанку» біля $6 млн. Під цей кредит комбінат передав у іпотеку майно (нерухомість тощо) ринковою вартістю 153,8 млн грн. (за даними Фонду на травень 2015 р.).

У кінці квітня 2015 р. НБУ визнав УПБ проблемним та ввів низку обмежень на операції, а 28 травня – неплатоспроможним. Напередодні введення в банк тимчасової адміністрації УПБ переуступив право вимоги на заставне майно МК «Стрий» фінансовій компанії «Аурум Фінанс». Остання начебто оплатила УПБ за права на це майно 4,6 млн грн (або всього біля $220 тис.) по внутрішньобанківським переказам. Згодом «Аурум Фінанс» вивело права на майно МК «Стрий» на фірму «Гурман 2014».

Фонд визнав всі вказані правочини з кредитом МК «Стрий» нікчемними, так як реальних коштів «Аурум Фінанс» банку не переказував, операції не проводились через кореспондентський рахунок НБУ, майно було виведене з банку за безцінь, а сам «Аурум Фінанс» може бути пов’язаним з УПБ.

Як повідомляв РБК, у грудні 2021 р. суд розпочав допит свідків у рамках кримінальної справи СБУ №22018000000000349 щодо незаконного виведення у 2015 р. на ФК «Аурум Фінанс» проблемних кредитів УПБ. У тому числі кредитів, виданих меблевому комбінату «Стрий». Прокуратура обвинувачує у злочинах колишнього в.о. правління УПБ Олексія Каргаполова.

Олексій Каргаполов – менеджер та власник компаній, пов’язаних з Анатолієм Юркевичем (контролер групи Milkilend). Бенефіціар «ФК Аурум Фінанс» – Валентина Пшенична. Вона була пов’язана з Юркевичем через іншу компанію. НБУ визнав Анатолія Юркевича та ДП «Мілкіленд-Україна» особами, пов’язаними з Українським професійним банком.

Крім того, за інформацією ФГВФО, у виведенні коштів за нікчемними правочинами приймали участь низка пов’язаних людей та компаній. Серед інших, це «Банкомзв’язок» – раніше її бенефіціарами були вказані Юркевич та Сергій Сподін. Останній пов’язаний з фірмами, що приймали участь у судових тяжбах навколо мільярдних проблемних кредитів «Укрексімбанку», виданих у період 2066-2008 рр. Також у справі про банкрутство УПБ фігурує компанія «Фармхім», яка підконтрольна Віктору Капустіну (екскерівник Укресімбанку, 2005-2010 рр.).

ЗМІ писали, що напередодні введення в УБП тимчасової адміністрації з нього було виведено більшість активів. За даними Фонду, з банку незаконно вивели 3,1 млрд грн. Наразі УПБ перебуває в стадії ліквідації.

У грудні 2021 року Україна підписала Меморандум з МВФ на отримання чергового траншу. Згідно домовленостям Офіс генпрокурора повинен надати звіт про кримінальні справи щодо незаконного виведення активів з банків-банкрутів. А уряд разом з НБУ – розробити стратегію щодо їх повернення.

Коментарі
Додати коментар