До новин

Дельта банк став незаконним співвласником майна ДІУ на 1,4 млрд грн – ГПУ

17 листопада, 2015
Резонансні справи
Дельта банк став незаконним співвласником майна ДІУ на 1,4 млрд грн – ГПУ

Дельта банк, «Яблуневий Дар» та Cargil Financial Services Internetional Inc заволоділи майновими правами Державної іпотечної установи на 1,441 млрд гривень

Такі звинувачення представникам бізнесу висунула Генеральна прокуратура України, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Першу Інстанцію».

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 15 жовтня 2015 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень.

Генпрокуратура веде розслідування у кримінальному провадженні від 28 квітня 2014 року по ч. 5 ст. 191 КК України.

З матеріалів випливає, що між Державною іпотечною установою та ПАТ «Дельта Банк» 27 лютого 2013 року був укладений договір про відкриття рахунку. Держструктура розмістила в приватному банку велику суму – ще на початку цього року на її рахунках знаходились близько 3,5 млрд. гривень.

Як з'ясували слідчі Генпрокуратури, «посадові особи ВАТ «Дельта банк» за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ «Яблуневий Дар», ТОВ «Танк Транс», «Агро-Поділля» та Cargil Financial Services Internetional Inc зуміли вивести частину грошових коштів, належних Державній іпотечній установі.

При цьому Держструктура була позбавлена майнових прав на заставне майно, що належить на праві власності «Яблучного дару» і «Танк Транс» шляхом проведення заліку нібито однорідних зустрічних вимог, створивши видимість правомірності припинення кредитних зобов'язань перед «Дельта банком».

У судових документах називається сума: мова йде про незаконне заволодіння майновими правами Державної іпотечної установи за договорами застави і відступлення прав вимоги на загальну суму 1,441 млрд гривень.

В серпні 2015 року слідчий Генпрокуратури звернувся до суду і просив заарештувати активи причетних компаній, посилаючись на те, що «Яблуневий дар» і «Танк Транс», всупереч умов кредитних договорів та договору застави майнових прав (укладених з «Дельта банком» у 2012 – 2014 роках) не перераховують на рахунок Державної іпотечної установи грошові кошти — тобто, не виконують кредитні зобов'язання.

Було встановлено, що топ-менеджмент фірм «Яблуневий дар» і «Танк транс» для зняття застави з майна уклали ряд договорів відступлення прав вимоги з ТОВ «Інвестком» і кількома фізичними особами. Про що були переуступлені права вимоги за внесками та договорами банківського рахунку.

Надалі керівництво ТОВ «Яблуневий Дар», ТОВ «Танк Транс» і УНСПИ «Агро-Поділля» звернулися з позовами до Господарського суду Львівської області, щоб отримати відповідні судові рішення, які підтверджують їх право вимоги до банку.

Це дало їм привід виставляти так звані однорідні вимоги: вони повинні банку кредитні кошти, а банк ним повинен – депозитні та розрахункові.

Раніше видання ЗМІ ширили інформацію про те, що Дельта Банк в минулому виступив кредитором компаній «Танк Транс» та «Яблуневий дар» на суму 110 млн євро. «Яблуневий дар» займає 60% ринку концентрованих соків. Частково поручителем за цими кредитами виступив безпосередньо власник продуктового бізнесу — Тарас Барщовський.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВ шукає аудитора для аналізу сумнівних операцій неплатоспроможних Дельта Банку та банку «Надра».

Коментарі
Додати коментар