До новин

Чиновники розповіли про деталі санації ХБК

22 червня, 2016
Санація
Чиновники розповіли про деталі санації ХБК

На даний час ВАТ «Херсонський бавовняний комбінат» проходить процедуру судової санації. План санації потенційного інвестора ТОВ «Амалтея» затверджений на засіданні комітету кредиторів підприємства 25 травня 2016 року та направлений на погодження до Фонду державного майна України.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили Департаменті економічного розвитку та торгівлі Херсонської облдержадміністрації.

Основними напрямами реалізації вказаного плану санації є відновлення основної діяльності, проте існує концепція створення індустріального парку.

Оскільки протягом останніх років був фактично знищений виробничо-технологічний комплекс ВАТ «ХБК», відновлення на ньому виробництва потребує від інвестора застосування сучасних та ефективних заходів, зокрема використання тих можливостей, які надаються в рамках реалізації національного проекту «Індустріальні парки України».

Земельна ділянка, яка належить ВАТ «ХБК» цілком придатна для створення в її межах індустріального парку. Тож ВАТ «ХБК» може ініціювати за погодженням із міською владою створення на своїх площах індустріального парку на 49 років, для чого паралельно з планом санації підприємства має розроблятися відповідна концепція.

Концепція створення індустріального парку передбачає не тільки відновлення текстильного виробництва на вже сучасних засадах, але й розвиток інших прибуткових напрямків таких, як створення на території 1-ї та 2-ї фабрик «сухого порту», організація швейного виробництва, підприємства з переробки продукції АПК.

«Сухий порт» передбачає створення на площі близько 20 га контейнерного терміналу, призначеного для обслуговування експортно-імпортних контейнерних вантажопотоків, вдосконалення логістичних схем. Передбачається будівництво складських, фасувальних, автотранспортних підприємств та митних складів.

Створення «сухого порту» на території 1-ї та 2-ї фабрик корелюється з концепцією створення південної гілки сучасного «великого шовкового шляху», який реалізують спільно КНР та Казахстаном. Загальна вартість проекту складає 100 млрд дол. США та передбачає будівництво або участь у ньому перевалочних «хабів» (транспортних вузлів) на відповідних ділянках «великого шовкового шляху». Розрахунковий обсяг необхідних інвестиційних коштів у реалізацію херсонського проекту складає близько 60 млн дол. США.

Також потенційним інвестором розглядається можливість реалізації проекту з будівництва на промисловій ділянці ВАТ «ХБК» підприємства по блендуванню калійних добрив виробничою потужністю 1,5 млн тон на рік орієнтовною вартістю 50 млн дол. США. У подальшому з використанням потужностей наявного контейнерного терміналу, а також портової інфраструктури Херсонської області, планується їх подальший експорт до країн Азіатського та Близькосхідного регіонів.

Таким чином запропонований потенційним інвестором план санації ВАТ «ХБК» та проект створення індустріального парку на виробничих площах ВАТ «ХБК» можна розглядати як загальну Концепцію розвитку території комбінату.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, знайшовся інвестор для ХБК.

Коментарі
Додати коментар