До новин

Коломойський хоче купити Дельта Банк

14 квітня, 2015
Санація
Коломойський хоче купити Дельта Банк

Власники найбільшої в Україні фінустанови - Приватбанку - Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов подали до НБУ заявку на придбання Дельта Банку, що не так давно було визнано неплатоспроможним.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Forbes Україна.

Також, за даними видання, на активи "Дельти" претендує державний банк, найімовірніше – "Ощад", одна з найбільших телекомунікаційних компаній і декілька інших кредиторів. Доля самого Дельта Банку вже перемістилася в політичну площину.

Перший заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Андрій Кияк розповів, що за процедурою структура, яка бере участь у розподілі активів і пасивів підопічних ФГВ банків, повинна отримати погодження в НБУ. "Так, "Приват" претендує на активи і пасиви Дельта Банку. Крім нього, інтерес до фінустанови проявляють державні структури та інші фінансові й нефінансові корпорації. У нас є близько шести претендентів, деякі з них хочуть купити все відразу – весь Дельта Банк", – каже Кияк.

Нагадаємо, що позачерговим кредитором Дельта Банку є НБУ, який виділяв фінустанові рефінансування. Тільки Нацбанку "Дельта" винна понад 9 млрд гривень. "Також поза чергою стоять інші банки, які кредитували "Дельту". Загальні активи банку разом з резервами становлять близько 27 млрд гривень", – каже Кияк.

У Приватбанку підтвердили, що подавали пропозицію на купівлю портфеля "Дельти". "Ми вміємо стягувати роздрібні кредити і пропонуємо ФГВ щодо всіх банків використовувати наші потужності для цієї роботи. Проте сьогодні особливості роботи тимчасової адміністрації чи ліквідатора такі, що ділити активи на роздрібні та решту досить важко. Портфелі ліквідованих банків продаються цілком, і покупець має в момент конкурсу визначитися з ціною. Ми знаємо ціну роздрібного портфеля "Дельти", і в нас дуже проста прозора пропозиція щодо його відпрацювання. Ми пропонуємо найкращу ціну плюс 50/50 від додаткового результату за підсумками стягнення", – каже перший заступник голови правління Приватбанку Олег Гороховський.

Нагадаємо, що Приватбанк цьогоріч планує посилити свою роздрібну присутність в Україні. Прес-секретар банку Олег Серга розповідав Forbes, що "в планах банку на 2015 рік – зниження обсягів кредитування юридичних осіб, збільшення кількості клієнтів фізичних осіб за рахунок емісії карток". Разом із цим варто зазначити, що роздрібний портфель "Дельти" перебуває в заставі в НБУ.

Крім Приватбанку, на "Дельту" є ще декілька претендентів. Зокрема, один із державних банків. Ідеться передусім про державний Ощадбанк – саме таку версію озвучували джерела, близькі до НБУ. Нагадаємо, що раніше інтерес до активів неплатоспроможних банків виявляв інший державний банк – Укргазбанк.

Третя сила, яка претендує на активи "Дельти", – комітет кредиторів. Зокрема, серед них називають компанію "МТС Україна".

Опитані банкіри вважають, що з позиції інтересів банківського ринку й економіки для банку найцікавіші мішані сценарії порятунку. На думку голови наглядової ради банку "Національний кредит" Андрія Оністрата, головне – врахувати інтереси кредиторів. "Також, у "Дельту" можна було б пустити Ощадбанк – державну структуру. Оскільки все одно частину грошей на порятунок банку виділятиме держава, то буде логічно, що установу курируватиме держбанк", – резюмує Оністрат.

Коментарі
Додати коментар