До статей

Іван Захарко: Арбітражний керуючий – лідер в процедурах банкрутства

23 липня, 2019
Думки
Іван Захарко: Арбітражний керуючий – лідер в процедурах банкрутства

Асоційований партнер ЮФ «Хоменко, Піта і Партнери», арбітражний керуючий Іван Захарко в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» висловив свою думку щодо репутації професії арбітражного керуючого та назвав п’ять головних рішень, які зможуть зацікавити молодь займатися цією діяльністю.

Редакція: Репутація професії арбітражних керуючих: що маємо сьогодні?

Іван Захарко: Арбітражний керуючий – лідер в процедурах банкрутства. Його завдання – розв’язати конкретний кейс неплатоспроможності боржника із максимальною ефективністю для кредиторів, персоналу, економіки в цілому.

Здебільшого арбітражному керуючому доводиться працювати на перетині інтересів учасників процедур, час від часу занурюватись в зону конфлікту, де робочий інструментарій значно обмежений і надійними провідниками залишаються лише компетенція та репутація.

Репутація одного спеціаліста – складна і тендітна річ. Репутація цілого інституту – тим паче.

Хто скаже, що арбітражні керуючі - це віддані своїй справі, рішучі, ініціативні, всебічно розвинуті професіонали – буде правий. Хто відповість, що мова йде про циніків, які ніколи не забувають про винагороду – сильно не прогадає.

Іншими словами, краса в очах того, хто дивиться.

На часі створення єдиної саморегулівної організації арбітражних керуючих. На цій платформі передбачається об’єднати найкращий досвід, розробити кодекс професійної етики, консолідувати зусилля по розвитку професії і зростанню довіри до неї. Робота в цьому напрямку вже проводиться.

Редакція: Який зараз середній вік арбітражного керуючого в Україні?

Іван Захарко: Середній вік арбітражного керуючого зараз становить 40-45 років. Такий вік в цілому відповідає актуальним вимогам до професії.

Якщо проаналізувати співвідношення отриманих свідоцтв на право здійснювати діяльність арбітражного керуючого починаючи з 2017 р. і до сьогодні (співставимо дані публічного реєстру арбітражних керуючих та соціальної мережі), то отримаємо тенденцію до зменшення середнього віку до 30 років. Така тенденція є досить позитивною та свідчить про те, що у професію вливається «свіжа кров» та оновлюються стандарти.

Водночас показовим є факт, що кількість бажаючих отримати професію арбітражного керуючого з часом не збільшується. Попит на професію залишається низьким.

Редакція: Що змушує арбітражних керуючих йти з професії? Яка головна причина?

Іван Захарко: Головною причиною покинути професію є неспівмірність відповідальності, обсягу роботи, задіяних компетенцій – отримуваній винагороді.

Редакція: Кому підходить ця професія? Хто вирішує стати арбітражним керуючим частіше за все?

Іван Захарко: Досвід показує, що творчий підхід до ситуацій, які складаються в процедурах банкрутства, не менш важливий ніж логічний, а інколи – вирішальний.

Врешті вважаю, що ця професія потребує ініціативності, далекоглядності, відповідальності та творчого підходу. Цим якостям можна навчитись будь-кому, протипоказань немає. Тут як в хорошому фільмі: «Не ти обираєш присягу, а присяга обирає тебе».

Якщо розглядати гендерний аспект професії, то арбітражними керуючими частіше стають чоловіки:

Вважаю, ми повинні задуматися не тільки над тим, як залучити до професії молодь, а і над тим, як збільшити частку жінок. Переконаний, це матиме тільки позитивний вплив по всім KPI професії.

Редакція: Як зацікавити молодь обирати собі професію арбітражних керуючих?

Іван Захарко: Топ-5 рішень які зацікавлять молодь професією арбітражного керуючого:

1) запровадити сучасну та справедливу систему винагороди арбітражного керуючого;

2) скасувати вимоги щодо офісу, діловодства та архіву арбітражного керуючого;

3) скасувати контроль державного органу за діяльністю арбітражного керуючого;

4) передати саморегулівній організації арбітражних керуючих усі функції з регулювання професії;

5) розробити систему електронної звітності арбітражних керуючих за допомогою прямих рук.

Коментарі
Додати коментар