До статей

Володимир Сольський: Будь-які відтермінування лише загострюють проблему

04 жовтня, 2019
Думки
Володимир Сольський: Будь-які відтермінування лише загострюють проблему

Чи треба відтерміновувати набуття чинності Кодексу з процедур банкрутства? Свою думку щодо цього питання в коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» висловив арбітражний керуючий, партнер юридично-консалтингової компанії «КОДЕКС» Володимир Сольський.

На Вашу думку, чи варто переносити введення в дію Кодексу?

Кодекс з процедур банкрутства прийнято з метою кодифікації (систематизації, впорядкування та узгодження) значної кількості правових норм, що регулюють відновлення платоспроможності та банкрутство у Законі України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», Господарському кодексі України, Господарському процесуальному кодексі України та інших нормативно-правових актах. Прийнята редакція є результатом багаторічної роботи і дозволяє перезапустити інститут відновлення платоспроможності з урахуванням сьогоднішніх реалій.

Основні новели спрямовані встановлення прозорих правил продажу майна банкрутів, розвиток самоврядування арбітражних керуючих, запровадження інституту банкрутства фізичних осіб, якого потребує і очікує ринок (як кредитори, так і боржники).

Детальний аналіз законопроектів про відтермінування початку дії Кодексу з процедур банкрутства вказує, що аргументи їх авторів можуть бути достатні для внесення змін, але не для такого відтермінування.

Крім того, окремі норми, що потребують вдосконалення, як правило, виявляються під час застосування нормативних актів.

Не всі учасники ринку пригадують, що перша редакція профільного закону складалась всього з 22-х статей!

Таким чином, на мою думку, для відтермінування введення в дію Кодексу не має достатніх підстав.

Чи готова Україна та професійна спільнота, щоб Кодекс запрацював у жовтні цього року?

Україна та професійна спільнота готові до того, щоб Кодекс запрацював у жовтні цього року. Вчора Урядом схвалено постанову, за якою продаж майна боржників має здійснюватися прозоро через відкриті електронні аукціони. Є час для прийняття інших необхідних підзаконних актів. Арбітражні керуючі очікують розвитку самоврядування, появи Кодексу професійної етики та прозорих правил роботи.

Кому й чому вигідно відтермінування введення в дію Кодексу?

Відтермінування початку дії Кодексу, навіть на короткий строк до початку 2020 р., не є вигідним ні кредиторам, ні боржникам, ні професійній спільноті. Створення нових робочих груп може призвести до чергових дискусій, альтернативних редакцій і несе ризик початку дії Кодексу навіть в 2020 році.

Водночас варто розуміти, що будь-які відтермінування вирішення проблемних питань не усувають, а лише загострюють проблему.

Коментарі
Додати коментар