До статей

Сергій Боярчуков: Невеликі загострення на ринку є, але на «бійку кланів» не тягне

28 жовтня, 2019
Думки
Сергій Боярчуков: Невеликі загострення на ринку є, але на «бійку кланів» не тягне

Сергій Боярчуков, голова Комітету ААУ з банкрутства та керуючий партнер ЮК «Алєксєєв, Боярчуков та партнери» в ексклюзивному інтерв’ю інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» розказав чому вирішив відмовитися від балотування на пост голови нової об’єднаної СРО арбітражних керуючих й чи почалися на ринку сварки перед з’їздом арбітражних керуючих.

Пане Сергій, чому Ви відмовилися від висунення своєї кандидатури на пост глави нової єдиної СРО арбітражних керуючих?

Для цього рішення є кілька причин. Перш за все те, що перший етап створення СРО дуже важливий, і його вкрай важко переоцінити. Людина, яка очолить нову організацію арбітражних керуючих, повинна повністю присвятити себе і весь свій час її створенню. У її пріоритетах повинна бути тільки одна мета - створити і розвивати нову об'єднану СРО арбітражних керуючих.

Я довго розмірковував над тим, чи зможу я присвятити всього себе справі створення СРО. Відверто кажу, я не впевнений на 100%, що я готовий забути про свій бізнес, забути про своє життя і свої численні хобі, щоб займатися тільки СРО.

Я не приховую, у мене безумовно є амбіції. Хочеться спробувати свої сили. Віриться, що у мене все вийде. Вийде краще, ніж у інших... Але, побоюючись, що моя кандидатура може збентежити деяких інших представників ринку, що може завадити об'єднанню, я із задоволенням жертвую усіма своїми амбіціями на користь об'єднання ринку. Це зараз найважливіше! І закликаю всіх інших учасників ринку робити рівно те ж саме. Ні, не жертвувати, а гарненько подумати, чи готові вони поставити суспільне перед особистим. І тільки у випадку готовності висувати свої кандидатури на виборах глави об'єднаної СРО.

Наскільки для вас важливе об'єднання ринку?

Це була моя мрія, і я це не приховую. Мрія - об'єднати ринок, щоб нарешті в Україні зародилася професія арбітражного керуючого.

Як Руслан Сидорович свого часу мріяв про Кодекс, так ми колись мріяли створити єдину СРО. Це об'єктивно моя ідея, яку я висловив на Форумі з питань банкрутства 3-4 роки тому. Може, це і не скромно, але тим не менш ідея була висловлена ​​в правильний час і в правильному місці. Тоді буквально протягом півгодини я отримав масу СМСок з готовністю інших хлопців брати участь в розробці цієї ідеї. Минув час, але нам вдалося реалізувати цю ідею в Кодексі.

Останнім часом частенько можна почути думку регіонів, що Київ хоче узурпувати владу. Згодні з цим? Чи чули про подібні «змови»?

Незрозуміло, чому і звідки виникла ця думка! У тому числі через цей вислів, який я теж, безумовно, чув, я зняв свою кандидатуру з майбутніх виборів. Хочу повністю вбити ці чутки.

А як ви бачите роль регіонів у майбутній СРО? Можливо, майбутній глава СРО буде регіональним, а не київським?

Що стосується ролі регіонів, вона безумовно повинна бути вагомою! У Києві промисловості немає, вся промисловість в регіонах. Таким чином, основний ринок і основний споживач послуги арбітражних керуючих знаходиться саме в регіонах, а не в Києві. Тому їх роль в об'єднаній СРО повинна бути вагомою.

Чи буде глава СРО регіональною людиною? Все покажуть вибори, будемо дивитися.

А яким повинен бути глава об'єднаної СРО, ваше бачення?

Він повинен бути дуже авторитетною людиною, щоб його чули і слухали абсолютно всі учасники ринку. По-друге, він повинен бути дипломатом з великої літери і тим, як я говорив раніше, хто зможе поставити суспільний інтерес вище особистого. Йому належить виконати вельми серйозну роботу - створити організацію з нуля і об'єднати ринок.

Забігаючи вперед, скажу, що ми між собою багато разів говорили про можливу кандидатуру майбутнього глави СРО, хто це може бути. З моєї точки зору, однозначного лідера, за яким всі б одразу побігли, поки немає або, у всякому разі, я його не бачу. І зараз важливо знайти такого лідера!

Окей, якщо не глава СРО, чи готові взяти на себе відповідальність і очолити один із напрямів роботи СРО, щоб внести свою посильну лепту у становлення нової єдиної саморегульованої організації арбітражних керуючих? Або ви взагалі хочете відсторонитися від процесу?

Ні, безумовно я себе бачу одним з активних членів майбутньої СРО. У мене є знання і вміння, які я міг би привнести в у спільну справу – у справу створення і розвитку СРО, справу об'єднання ринку арбітражних керуючих. Яка може бути моя роль? Це буде вирішувати з'їзд.

Час невблаганно плине, і вже минув тиждень, як діє Кодекс. Протягом трьох наступних тижнів Мін'юст повинен скликати з'їзд арбітражних керуючих. Як ви відчуваєте по ринку, по колегах, вже почалися сварки і війни між кланами за вплив у майбутній СРО, яких усі так боялися?

Я вважаю, що ні. Безумовно, певне загострення на ринку присутнє, але за великим рахунком, ми всі на одному боці. Ми всі хочемо створення цієї єдиної СРО, і ми всі хочемо зародження професії арбітражного керуючого. Всі хочуть об'єднання. Я бачу в переважної більшості лідерів ринку думку, аналогічну моїй, що заради об'єднання вони готові жертвувати своїми амбіціями і особистими інтересами і йти на поступки всім іншим. Ну, практично всі це декларують. Невеликі загострення є, але я б не назвав їх «бійкою кланів». На це точно не тягне.

Щоб ви могли побажати своїм колегам арбітражним керуючим, які вже готуються до з'їзду і, напевно, визначають для себе фаворитів?

Кожен голос важливий. Потрібно в черговий раз все зважити і подумати, кого вони бачать своїми лідерами або представниками в цій СРО. Це зараз дуже важливо. Я вважаю, що ми домоглися унікального шансу самостійно сформувати СРО - без вказівок, не з-під палиці, без «смотрящих», не під егідою Мін'юсту. До речі, до честі Мін'юсту, він практично не лізе в наші вибори - це факт. Вони розробляють положення, і в цьому положенні, судячи з відгуків колег, вони не диктують, за кого і як голосувати, - все буде вирішувати з'їзд. Це дійсно унікальний шанс. Тепер справа за нами - за кожним арбітражним керуючим України. Ми повинні поставитися до виборів зважено, грамотно, не голосувати жартома - а думати про майбутнє. Якщо ми класно почнемо - це дійсно буде народження професії. І з цим не можливо буде сперечатися.

Коментарі
Додати коментар