До статей

Наталія Тищенко: СРО повинна стати потужною стіною на захисті інтересів кожного арбітражного

19 листопада, 2019
Думки
Наталія Тищенко: СРО повинна стати потужною стіною на захисті інтересів кожного арбітражного

Кандидат на голову СРО Наталія Тищенко в ексклюзивному інтерв’ю інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» розказала про своє бачення головних цілей та завдань майбутньої об’єднаної організації арбітражних керуючих.

Скільки років ви працюєте арбітражним керуючим?

Я з тих арбітражних керуючих, що отримували ліцензію Міністерства Економіки. Вона датована 2002 роком. Загальній стаж на сьогодні становіть 17 років.

Маю вищу освіту: юридичну та економічну. Адвокат, медіатор.          

Мої професійні досягнення та визнання юридичною спільнотою:

 «Вибір клієнта. ТОП-100 найкращих юристів України» - «Юридична Газета»:

-           кращий юрист з питань реструктуризації та банкрутства 2012 - 2013;

-           серед кращих юристів України у сфері судової практики 2013 – 2014

ТОП -5 у номінації «Кращий юрист у сфері банкрутства» 2018 року найпрестижнішої в Україні щорічної юридичної премії Legal Awards.

Адвокат року 2019 в номінації «Банкрутство» від ААУ.

За версією дослідження Ukrainian Women in Law серед успішних жінок в юридичному бізнесі 2017, 2018 та 2019.

Дійсний член комітету з питань банкрутства в Національній асоціації Адвокатів України (НААУ) та членом Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України» (АПУ).

Автор багатьох статей щодо питань банкрутства, маю колонку на ресурсі Delo.ua, лектор ресурсу «Ліги Закон» та Академії консалтингового бізнесу, спікер багатьох професійних площадок для юристів і для бізнесу.   

12 років керую ТОВ «Юридична компанія «Nobili», основною практикою якої є банкротство.

Розкажіть про Ваші найбільш масштабні та складні кейси, які реалізовували як арбітражний керуючий?

Майже кожен мій кейс - це був виклик для мене і для моєї команди. Часто доводилось залучати до роботи інших арбітражних керуючих та адвокатів. Все зараз є в судовому реєстрі і при потребі кожен може знайти справи які вела. Назву лише цифру - їх було більше 100, де особистих 67. Крім того, були проекти супроводу справ про банкрутство, де замовниками виступали інші юридичні компанії, банки чи окремі клієнти.

Мого досвіду достатньо, щоб знати проблематику, з якою стикаються арбітражні щодня.

Якою на Вашу думку має бути майбутня СРО: її мета й цілі?

СРО повинна служити арбітражним керуючим, всім разом і кожному окремо.

Вона повинна стати потужною стіною на захисті інтересів кожного арбітражного, незалежно від місця його діяльності та проживання, від значимості його справи, від його доходів і досвіду.

Потужним інформаційно-консультаційним центром для будь-якого її члена. Ініціатором інформаційного забезпечення суспільства щодо практики банкрутства і підняття іміджу арбітражного керуючого.

Це команда з максимально задіяних у роботі арбітражних керуючих з прямим впливом на прийняття будь-якого рішення. Це колективне бажання орієнтоване на позитивні зміни.

Це площадка для спілкування, взаємодії, підтримки і розвитку кожного арбітражного керуючого.

Які показники вказуватимуть на ефективність діяльності майбутньої СРО? Що треба досягнути-створити?  

За останні дні арбітражні керуючи стільки спілкуються один з одним, що це вже є перший ефективний крок до консолідації. СРО повинно просто установити правила однакові для всіх, для подальшого коректного і ефективного спілкування. Ми всі маємо допомагати один одному і захищати. Вважаю, що саме це буде показником ефективності на перший час.

Яка ваша програма кандидата на голову СРО. Чому арбітражні керуючі мають голосувати саме за вас?

Чому? Тому що маю необхідні знання та достатньо досвіду, які підкріплені бездоганною репутацією. А ще маю велике бажання підняти професію арбітражного керуючого до європейського рівня. Від кожного вже залежить і буде залежати, як до нас буде ставитись правнича спільнота.

Розумію перед якими труднощами мені доведеться постати. Та жага до змін і впевненість в хороших намірах підштовхнули прийняти це рішення.

Перш за все, необхідно створити робочу Раду, яка зможе організувати і налагодити роботу СРО, комунікацію між арбітражними керуючими з різних кутків України. Розробити багатофункціональний інформаційний сайт. Створити працюючу площадку для спілкування арбітражних керуючих. Прес-центр також є однією з важливих структурних одиниць функціонування СРО.

Створити координаційну одиницю на допомогу арбітражним. До її складу вже завтра могли б долучитися діючи адвокати. Багато арбітражних є адвокатами і потрібно лише бажання підставити плече один одному. Не бачу проблеми підтримати колегу у судовому засіданні, взяти участь у слідчих діях, надати допомогу молодому спеціалісту у складанні документів, консультуванні. Кожен має бути зацікавлений у такій підтримці, бо може сам опинитися в складній ситуації. 

Згодом, я б залучала ще представників мас медіа.

Дуже гостро стоїть питання фінансування СРО. Я за членські внески, але в розумних розмірах. Бачу це через різного роду спонсорство, міжнародних донорів, залучення колег з юридичного та банківського ринку, бізнес-площадок. З часом потрібно побудувати систему надання оплатних послуг для бізнесу.

По-друге. Пропоную розробити методичні  рекомендації для арбітражних керуючих, які будуть допомагати кожному з нас  в роботі щодня і стануть у нагоді при виникненні конфліктних ситуацій. В перспективі потрібно максимально автоматизувати діловодство і документообіг. Підняти проблемні питання щодо якості і швидкості отримання арбітражним керуючим необхідної для банкрутства інформації. Сюди ж я б віднесла ініціативу щодо зміни вимог облаштування офісу.

По-трете. Потрібно організувати спільну роботу з правничими органами, щодо прав і обов’язків арбітражних керуючих, заохочення до співпраці і взаємоповаги, та серед населення з ціллю інформування про процедурні питання банкрутства фізичних осіб. Також можливе створення консультаційних центрів для фізичних осіб, де арбітражні керуючі не задіяні на даний момент у справах могли б використовувати цю площадку для пошуку клієнтів.

В четверте. Створити робочу групу при СРО по удосконаленню законодавства. В подальшому ініціатива будь-яких змін повинна належати нашому професійному осередку.

Зараз є невідкладні проблеми, які треба активно ініціювати і спонукати до вирішення. Зміна системи оподаткування арбітражних керуючих, нарахування податків (ПДВ та земельного) у справах про банкрутство, повідомлення СРО та участь представників СРО у слідчих діях відносно проходження підвищення кваліфікації арбітражними керуючими (Якість і доступність для всіх) і т.п.

Чи треба зараз вдосконалити порядок з’їзду СРО, розроблений Мін’юстом. Якщо так, то як саме?

Життя та наша спільна практика в подальшому дасть можливість відкоригувати питання,  які будуть виникати.

Чи треба вносити зміни до чинного Кодексу з процедур банкрутства? Які саме?

Щодо діяльності арбітражних керуючих. Мрію, щоб повернулися ті часи, коли не працювала «Рулетка». Вважаю, що до автоматизованої системи потрібно звертатися тільки в випадку конфлікту інтересів чи відсутності пропозицій від ініціюючого кредитора. Це буде породжувати здорову конкуренцію серед арбітражних керуючих, підвищить ефективність роботи і кожен буде зважати на репутаційні ризики.

Крім того, моя думка щодо ч.4 ст. 28 Кодексу по процедурам банкрутства, в частині безпідставного відсторонення арбітражного керуючого від справи повинна бути переформатована чи виключена.

До чого має прагнути спільнота арбітражних керуючих? Що буде свідчити про успішність реформ у сфері банкрутства?

Порядність - це здатність чинити свідомо і справедливо там, де непередбачена дія закону. (Арістотель).

Бажаю всім зробити правильний вибір, на який має вплив тільки здоровий глузд. 

Коментарі
Додати коментар