До статей

Технології на службі СРО: звільнити будь-кого з СРО має бути дуже легко, як замовити смартфон на Rozetka

19 листопада, 2019
Думки
Технології на службі СРО: звільнити будь-кого з СРО має бути дуже легко, як замовити смартфон на Rozetka

Асоційований партнер ЮФ «Хоменко, Піта і Партнери», арбітражний керуючий Іван Захарко в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» висловив свою думку щодо запровадження онлайн-голосування для арбітражних керуючих у рамках прийняття рішень майбутньої об’єднаної СРО.

Завтра буде створено саморегулівну організацію, яка покликана реалізувати завдання самоврядування арбітражних керуючих.

В роботі організації велика увага буде приділятись захисту прав арбітражних керуючих: право на професію, на винагороду, на самоврядування.

Додамо сюди і невід’ємне право на технології.

Мова йде про можливість використання арбітражними керуючими сучасних інструментів для виконання професійних задач в роботі та самоврядуванні.

Найбільший інтерес на даному етапі викликає технологія, яка дозволить усім арбітражним керуючим брати участь в самоврядуванні онлайн. Тобто ініціювати з’їзд чи опитування, подавати пропозиції та голосувати з питань порядку денного – усе зі свого комп’ютера за кілька хвилин часу із будь-якого місця, де б ти не знаходився.

Такий спосіб участі повинен бути добровільним. Якщо ти попередньо ознайомився з усіма матеріалами і сформував переконання: голосуй онлайн з офісу в перерві між зустрічами. Хочеш заслухати інші думки та озвучити свою: їдь на з’їзд, дискутуй.

Завдяки такій гнучкості відкриваються широкі можливості: ініціювання та вирішення будь-якого питання стає простішим та доступнішим, усуваються територіальні та часові бар’єри.

Проголосувати за призначення чи відкликання члена дисциплінарної комісії має бути більше схожим на замовлення смартфона на Rozetka, ніж на участь в черговому квесті Форт Боярд тривалістю в цілий календарний день.

Завдяки такому підходу можна очікувати, що до активної участі в питаннях самоврядування буде залучено більшу кількість арбітражних керуючих. Отже, більше думок буде враховано, більше правильних ідей почуто і впроваджено.

Найскладніше, що для цього було б потрібно – ключі електронного цифрового підпису, уже є у всіх арбітражних керуючих. Все інше – організаційні питання, які нам під силу.

І про безпеку.

По-перше, ЕЦП однозначно підтверджує, що це саме ваш підпис. Ні в кого іншого немає цього ключа. А якщо хтось зможе викрасти ключ – до нього потрібен пароль. А в цей же час, власник може в будь-який момент анулювати сертифікат свого ключа та швидко і безкоштовно отримати новий. Одним словом, підпис чорнилом на папері підробити легше.

По-друге, технологія ЕЦП дає гарантію, що підписаний документ неможливо змінити. Якщо хоча б одна літера змінюється після підписання — це легко побачити.

По-третє, всі бачать час накладання ЕЦП на документ. Цей час синхронізується з центральними серверами АЦСК. Варіант, коли текст змінюється і потім на нього знову накладається ЕЦП, теж неможливий.

Врешті, підробити ЕЦП або змінити час підпису документа є неможливим. Якби можна було підробляти ЕЦП, ми б з вами мали набагато більші проблеми: з наших банківський рахунків просто зникали б гроші.

До речі про гроші. Запровадження таких механізмів не потребуватиме жодних витрат з бюджету СРО. Не потрібно розробляти спеціальне програмне забезпечення, технічні завдання, проводити тендери тощо. Відкритих сервісів достатньо.

Для арбітражного керуючого підписання одного документа (допустимо, бюлетеня для голосування) коштуватиме від 50 копійок до однієї гривні залежно від обраного сервісу. Думаю, потягнемо.

Залишається вирішити ряд організаційних питань з порядком реалізації, інтерактивністю, захистом персональних даних. Для цього ми розробимо відповідний порядок та затвердимо його Радою арбітражних керуючих України.

А завтра потрібно внести пару запропонованих абзаців до статуту про право на технології. Сподіваємось, вони будуть підтримані.

Коментарі
Додати коментар