До статей

Микола Лукашук: Асоціація здатна захистити професійні права та інтереси спільноти

23 грудня, 2019
Думки
Микола Лукашук: Асоціація здатна захистити професійні права та інтереси спільноти

В ексклюзивному інтерв’ю інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» голова «Національної асоціації арбітражних керуючих України» Микола Лукашук розповів про те, що вже вдалося зробити та плани на наступний рік.

20 грудня виповнився місяць з дня обрання вас головою об’єднаної СРО «Національної Асоціація арбітражних керуючих України».  Що вдалося зробити за цей час?

Перш за все хочу зауважити, що всі події та зміни в спільноті арбітражних керуючих відбуваються нині дуже швидко, тому цей місяць відзначився для всіх великою кількістю очікуваних всіма нововведень, але все по порядку.

Безпосередньо під час Установчого з’їзду арбітражних керуючих України, який відбувся 20.11.2019, було розпочато процес пошуку офісу для здійснення діяльності Ради арбітражних керуючих України, та за адресою якого буде зареєстровано Асоціацію. Такий офіс за адресою м. Київ, вул. Іллінська, 8, під’їзд 10,  Асоціації було надано проектом ЄС «ПРАВО -  Justice».  Хочу висловити велику подяку за надане офісне приміщення керівнику проекту ЄС «ПРАВО -  Justice» Давидасу Віткаускасу та головному національному експерту даного проекту - Ірині Жаронкіній.

Вже за тиждень (27 листопада 2019 року), незважаючи на проблеми, пов’язані із відсутністю органів самоврядування арбітражних керуючих у Державному класифікаторі України ДК 002:2004, Національна асоціація арбітражних керуючих України вже була офіційно зареєстрована.

А 4 грудня - відбулося перше засідання Ради арбітражних керуючих України, на якому перш за все було прийнято рішення про розробку проектів  типового Положення про з’їзд арбітражних керуючих регіону та типового Положення про раду арбітражних керуючих регіону. Дані типові Положення, а також Порядок проведення установчих з’їздів арбітражних керуючих регіонів, було затверджено на засіданні Ради арбітражних керуючих України 16.12.2019. Проведення регіональних з’їздів було питанням непростим, враховуючи відсутність на даний час будь-яких джерел фінансування Асоціації, але завдяки проектам документів та доцільним пропозиціям Ірини Сербін і Дмитра Антоненка члени Ради досить швидко дійшли згоди у вирішенні цього питання.

Хочу зауважити, що наведені документи є основоположними для роботи регіональних органів Асоціації та визначають вимоги щодо обсягу повноважень та порядку роботи вказаних регіональних органів.

На першому засіданні Ради арбітражних керуючих України було також розглянуто питання фінансування Асоціації із зовнішніх джерел. За результатами розгляду цього питання Радою було прийнято рішення про надання дозволу на фінансування Асоціації за рахунок зовнішніх джерел - фінансування меценатами, благодійниками, грантодавцями на статутні цілі Асоціації, погоджено можливість участі Асоціації у грантових програмах.

На засіданні Ради арбітражних керуючих України 16.12.2019 було розглянуто також питання направлення на розгляд робочої групи при Міністерстві юстиції України з питань удосконалення законодавства у сфері банкрутства проекту змін до норм Кодексу України з процедур банкрутства. 

Також зауважу, що у цей же день, 16.12.2019, було проведено і засідання робочої групи при Міністерстві юстиції України з питань удосконалення законодавства у сфері банкрутства проекту змін до норм Кодексу України з процедур банкрутства. У даному важливому засіданні брав участь я, Олександр Бондарчук, Сергій Донков, Євгеній Лахненко та Анатолій В’язовченко. Завдяки спільним зусиллям та згуртованості учасників засідання вдалося дійти згоди про необхідність внесення змін до норм Кодексу України з процедур банкрутства, а саме: виключення ч.2 ст. 10 Кодексу, якою арбітражного керуючого прирівняно до службової особи підприємства-боржника; виключення ч.4 ст.28 Кодексу, яка надає комітету кредиторів право звернутись до господарського суду із клопотанням про відсторонення арбітражного керуючого без будь-яких на те підстав; внесення змін до ст.29 Кодексу, яка регулює порядок тимчасового зупинення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо статусу арбітражного керуючого) за № 2647 від 20.12.2019 вже внесено на розгляд Верховної Ради.

Наголошую на тому, що до питання внесення змін до Кодексу ми підходимо дуже виважено та з розумінням того факту, що будь-які необдумані зміни можуть негативно вплинути на хід реформування сфери банкрутства.

Хочу зауважити, що ініціювати такі зміни стало можливим завдяки підтримці народних обранців Тараса Тарасенка, Сергія Демченка та Володимира Ватраса, якими було почуто голос професійної спільноти та які розуміють необхідність та важливість внесення відповідних законодавчих змін.

Нині також відбувається обговорення питання створення науково-консультаційної ради як органу, діяльність якого буде спрямована на узагальнення судової практики у справах про банкрутство, здійснення аналізу норм матеріально та процесуального права з метою формування правових висновків та надання рекомендацій щодо їх застосування в межах здійснення діяльності арбітражних керуючих. Над розробленням Положення про науково-консультаційну раду нині працюють Сергій Донков та Анатолій В’язовченко.

Вважаю також за необхідне наголосити на тому, що завдяки Валерії Коломієць за цей місяць було налагоджено конструктивний діалог з Міністерством юстиції України, який є дуже важливим у процесі формування та розвитку самоврядування арбітражних керуючих.

Зараз здійснюється обговорення із Міністерством юстиції України питання публікації рішень Дисциплінарної комісії на їх офіційному веб-сайті.

20 грудня мною у якості голови Ради арбітражних керуючих України було проведено переговори із генеральним директором Державного концерну «Укроборонпром» Айварасом Абромавичусом. На зустрічі обговорювали питання  співробітництва у сфері ефективного функціонування та управління (в тому числі антикризового) державними підприємствами оборонного сектору економіки, запобігання банкрутству таких підприємств; можливість організації та проведення спільних заходів (конференцій, семінарів, круглих столів, зустрічей тощо), спрямованих на підвищення кваліфікаційного рівня керівників підприємств «Укроборонпрому» та арбітражних керуючих; розроблення та реалізацію сумісних проектів та/або програм, спрямованих на активізацію та покращення інвестиційного клімату та діяльності в ринковому середовищі.

Також звертаю увагу на те, що Радою арбітражних керуючих України було делеговано Ірину Сербін та Євгенія Лахненка до складу робочої групи для розробки механізму правового врегулювання порядку зарахування, перерахування, повернення коштів з депозитного рахунку, що надійшли як авансування винагороди арбітражних керуючих.

Як окреме досягнення хочу виокремити підписання угод про співпрацю. Так, Асоціацією було підписано меморандум із Національною асоціацією адвокатів України, а також із Міжфракційним депутатським об’єднанням у Верховній Раді «Антирейдерська коаліція».

І це лише ті події, які вже фактично відбулись, про які вже повідомлено професійну спільноту, зокрема через офіційний telegram-канал Асоціації, а уявіть тепер скільки проводиться зустрічей та ведеться телефонних перемовин?!

Чи можна вважати проведений об’єм роботи великим? Судити може лише професійна спільнота.

З якими складнощами зіштовхнулися, реалізуючі окреслені професійною спільнотою задачі? Хто допомагав? Хто заважав?

На початку діяльності будь-якої організації її члени стикаються з одними й тими ж проблемами: реєстрація (про проблеми, які виникли при реєстрації Асоціації я вже давав коментар для сайту «Банкрутство & Ліквідація»), пошук офісного приміщення, організація комунікації, налагодження роботи. Зважаючи на те, що проведений 20.11.2019 Установчий з’їзд арбітражних керуючих України згуртував та об’єднав всіх представників професії, всі члени Ради були налаштовані на ефективну співпрацю, першочергові проблемні питання було вирішено досить швидко.

Нині ж ми все більше працюємо над питаннями, що мають практичне значення для арбітражних керуючих не лише як для членів Асоціації, але й як для професіоналів.

Так, за рішенням засідання Ради до складу робочої групи при Міністерстві юстиції  України з питань удосконалення законодавства у сфері  банкрутства було делеговано 6 представників з числа Ради арбітражних керуючих України, які активно беруть участь у діяльності даної робочої групи. В цьому органі найактивніші захисники прав арбітражних керуючих Олександр Бондарчук, Анатолій В’язовченко, Сергій  Донков та Євгеній Лахненко, за моєї підтримки, таки зуміли переконати учасників робочої групи при Міністерстві юстиції України з питань удосконалення законодавства у сфері банкрутства проекту змін до норм Кодексу України з процедур банкрутства, що принцип незалежності діяльності арбітражного керуючого має бути забезпечений шляхом усунення будь-яких важелів вплив та тиску на нього з боку зокрема комітету кредиторів.

За підсумками чергової зустрічі робочої групи було погоджено текст законопроекту про внесення відповідних змін до Кодексу, який вже подано на розгляд до Верховної Ради (№ 2647 від 20.12.2019), та за який, за нашими сподіваннями, проголосують народні депутати. У цьому проекті найгострішим, звичайно, залишається питання внесення змін до ст. 28 Кодексу, яка передбачає повноваження комітету кредиторів звільнити арбітражного керуючого від виконання його обов’язків без будь-яких на те підстав.

Таким чином, наразі, завдяки спільним зусиллям небайдужих арбітражних керуючих, вдається знаходити шляхи вирішення проблемних ситуацій та ставити перед законодавцем актуальні питання. Сподіваємось на те, що голос професійної спільноти буде почуто та враховано при внесенні змін до законодавства.

Які питання зараз стоять на порядку денному? Що заплановано зробити найближчим часом?

Основним питанням наразі є формування та забезпечення ефективної і прозорої роботи всіх органів Асоціації. Найближчим часом, на мою думку, мають бути створені регіональні органи Асоціації: проведені установчі з’їзди арбітражних керуючих регіонів, створені ради арбітражних керуючих регіонів. Має бути забезпечено чітке визначення повноважень та порядок роботи цих органів, які відповідатимуть потребам всіх арбітражних керуючих та надаватимуть можливість кожному бути почутим.

Крім того, має бути забезпечено прозорість роботи кваліфікаційної та дисциплінарної комісій, зокрема шляхом обов’язкової публікації їх рішень.

Як окреме завдання Ради вважаю за необхідне виокремити налагодження конструктивного діалогу з Міністерством юстиції України щодо делегування невластивих цьому органу повноважень контролю за діяльністю арбітражних керуючих, підвищенням кваліфікації. Я вже наголошував на тому, що для початку за можливе вважаю саме передання до відання Асоціації питань підвищення кваліфікації арбітражних керуючих. Щодо контролю, то ще до державної реєстрації Асоціації Мін’юст спитав думку спільноти щодо нової редакції порядку контролю. В умовах цейтноту ми з Олександром Бондарчуком, Андрієм Надлонком  від Ради, Вячеславом Лецканом від Дисциплінарної комісії напрацювали пропозиції до цього порядку. На сьогодні порядок вже прийнято, він набуде чинності 24.12.2019 року, в ньому частково враховано наші пропозиції щодо уточнення кола арбітражних керуючих, на яких поширюється дія Порядку та встановлено розумні строки проведення перевірок. І це вже перемога – Міністерство юстиції України почуло голос арбітражних керуючих! За це окрема подяка заступнику Міністра юстиції України Валерії Коломієць – вона забезпечує швидку та ефективну комунікацію. Наразі до створення в майбутньому системного документа про порядок контролю долучилися член Ради Дмитро Антоненко та Сергій Саутенко від Дисциплінарної комісії. Обговорення питання про порядок контролю за діяльністю арбітражних керуючих із Міністерством юстиції України триває. 

Серед найближчих планів залишається і питання ініціювання та проведення переговорів щодо внесення змін до законодавства у сфері банкрутства.

Саме такими будуть напрямки діяльності Асоціації найближчим часом.

Які  плани на майбутній рік – чого прагнете досягти?

Асоціація має довгострокову стратегію розвитку, спрямовану на підвищення інституційної спроможності Асоціації. Зупинюся на тих планах, які будуть особливо цікаві професійній спільноті.

Так, маємо на меті розширення незалежності арбітражних керуючих у їх діяльності, шляхом, зокрема внесення змін до ст.ст. 13, 28 КУзПБ. Продовжуємо лобіювання даного питання перед представниками Міністерства юстиції України та Верховної Ради України.

Важливим завданням на наступний рік є створення дієвого механізму для забезпечення невтручання в діяльність арбітражних керуючих.

Серед цілей Асоціації також можу виділити розробку та запровадження ефективної системи навчання арбітражних керуючих шляхом розробки нової концепції підвищення кваліфікації, аналізу потреб навчання, підготовки навчальної програми, складання навчального плану, підготовки та проведення навчання тощо. При реалізації даної цілі дуже сподіваємось на підтримку заступника міністра юстиції України Валерії Коломієць, яка завжди виступає за підтримку позитивних змін.

У наступному році очікуємо також розвитку інституту субсидіарної та солідарної відповідальності за зобов’язаннями боржника у зв’язку із доведенням до банкрутства.

Одним з напрямків діяльності Асоціації на наступний рік визначено також  інтеграцію Асоціації в міжнародну професійну спільноту арбітражних керуючих.

Створена шляхом єднання всіх арбітражних керуючих Асоціація має бути побудована як абсолютно нова і незалежна структура, яка буде здатною захистити професійні права та інтереси спільноти, знайти шляхи вирішення проблемних питань, забезпечити постійний обмін досвідом. Незалежне функціонування Асоціації має стати новим витком в реформуванні правовідносин у сфері банкрутства та створити зрозумілу для всіх учасників процесу процедуру банкрутства, підвищити статус арбітражних керуючих в суспільстві, забезпечити зростання  рівня престижності та незалежності професії, а також підвищити позицію України у рейтингу Doing Business.

Чи вдалося налагодити комунікацію між керівними органами Асоціації та арбітражними керуючими на місцях?

Вся діяльність Асоціації будується, зокрема, на принципі прозорості. Всі члени будь-яких органів Асоціації обрані професійною спільнотою та працюють для неї, враховуючи інтереси, пропозиції та зауваження  арбітражних керуючих. Можу з упевненістю сказати, що про всі дії та рішення Ради арбітражних керуючих професійна спільнота дізнається дуже швидко.

Нами було створено офіційний telegram-канал Асоціації, у якому маємо можливість оприлюднювати новини, проекти документів, інформацію про вже прийняті рішення.

Хочу також зауважити, що завдяки наявності відкритих даних із контактами кожного арбітражного керуючого (Єдиний реєстр арбітражних керуючих), а також через те, що нині кількість арбітражних керуючих є невеликою у порівнянні, наприклад, із спільнотою адвокатів, ми можемо спілкуватись особисто, шляхом організації та проведення круглих столів, форумів, конференцій тощо, а також і телефоном.

Як приклад такого спілкування можу навести пропозицію Івана Захарка, який зателефонував мені особисто та висловив свою ідею щодо створення механізму електронного голосування із використанням електронних цифрових підписів, які є у кожного арбітражного керуючого. Вважаю, що ця ідея дійсно варта уваги, адже вона як мінімум дозволить зекономити час та збільшить коло арбітражних керуючих, які зможуть взяти в ньому участь.

Що би ви  хотіли побажати  професійній спільноті напередодні новорічних свят?

Святкові дні завжди зароджують в нас нові мрії та сподівання. Бажаю, щоб Новий рік подарував нам усім нові сили та натхнення для втілення в життя всіх наших мрій!

Хочу побажати, щоб наступний рік став роком хороших змін для кожного з нас. Щоб усі бажання, які ви загадаєте у святкову ніч, обов’язково здійснилися. Бажаю всім нових сил, оптимізму та віри у краще майбутнє. Все це знадобиться нам при втіленні у життя завдань на 2020 рік:

  • ініціювання змін до законодавства у сфері банкрутства;
  • розширення та конкретизація принципу незалежності діяльності арбітражного керуючого;
  • створення та запровадження ефективної системи навчання і підвищення кваліфікації арбітражних керуючих;
  • передання від Міністерства юстиції України до відання Асоціації питань підвищення кваліфікації арбітражних керуючих;
  • підвищення статусу арбітражних керуючих у суспільстві, забезпечення зростання  рівня престижності професії;
  • інтеграція Асоціації в міжнародну професійну спільноту арбітражних керуючих.

Дякую всій професійній спільноті за те, що в потрібний момент ми всі змогли згуртуватись навколо спільної мети і бажаю кожному не втрачати запалу та продовжувати рух вперед у вірному напрямку!

Щиро вітаю всіх з Новим роком, який обов’язково стане для нас роком змін на краще! 

Коментарі
Додати коментар