До статей

Георгій Григорян: банкрутство фізособи - це велика відповідальність

05 лютого, 2020
Думки
Георгій Григорян: банкрутство фізособи - це велика відповідальність

Вони першими розпочали процедуру банкрутства фізичної особи в Україні! Інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» записало ексклюзивне інтерв’ю зі співзасновником ресурсу BezBorgiv.com Георгієм Григоряном, який розказав про практичні реалії ведення справ про банкрутства фізичних осіб в Україні.

Георгій, ваша компанія розпочала першу процедуру банкрутства фізичної особи в Україні. Розкажіть деталі справи: хто банкрутує?

Звичайний громадяни України (фізична особа), який через складні життєві обставини потрапив до ситуації, за якої єдиним вирішенням фінансових проблем є визнання себе банкрутом. Хочу відмітити, що це є розповсюдженою світовою практикою та цілком логічним і зваженим рішенням за умов фінансової неплатоспроможності особи.

Ви можете розказати детальніше про історію боржника?

За такий незначний проміжок часу з моменту введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства, ми стали свідками чималої кількості історій людей, які звертаються до нас по допомогу. Ці історії б'ють в саме серце і насправді важко чути про обставини, які привели громадян до таких вкрай скрутних та подекуди безвихідних життєвих ситуацій. Хоча, насправді трапляються і курйозні випадки, наприклад, коли звертаються студенти із проханням визнати їх банкрутом на підставі отриманого кредиту в розмірі 3 000 грн., у зв’язку зі взятим у кредит телефоном, і головне щоб про це не дізнався його батько. Історія нашого першого клієнта пов’язана з отриманням валютного кредиту у 2008 році. У подальшому через фінансову кризу та неможливість знайти більш оплачувану роботу боржник опинився у ситуації, за якої вже не може, ані обслуговувати такий кредит, ані вирішити це питання в інший спосіб. Для нього, як і для інших наших клієнтів Кодекс України з процедур банкрутства став єдиним та останнім шансом на нове життя без боргів, без щоденних дзвінків колекторів та терору, що не дають змоги нормально жити чи розпочати нове життя.

Коли саме розпочато провадження?

Наші провадження, що стали першими відкритими провадженнями в Україні у справах про неплатоспроможність фізичних осіб, були відкриті 11.12.2019 року Господарським судом міста Києва та 19.12.2019 року Господарським судом Київської області.

На якій стадії розгляду воно зараз знаходиться?

Станом на сьогодні наші перші провадження знаходяться на стадії реструктуризації боргів строком на 120 днів. Окрім цього, призначені керуючі реструктуризацією проводять інвентаризацію майна боржників разом із проведенням інших процесуальних дій, які були визначені за Ухвалами господарських судів.

Чи легко його було почати?

Інститут банкрутства фізичних осіб наразі перебуває на етапі становлення і потребує титанічних зусиль та плідної і злагодженої співпраці усіх учасників процесу. Безумовно, як першопроходьці у цій справі, ми стикаємось, як зі складнощами трактування норм та вимог нового Кодексу, так і формування довіри громадян до нового інституту, якого вони ще не розуміють, шляхом інформаційно-просвітницької роботи. Звичайно ж, не легкими є і самі процеси роботи з даною категорією громадян — боржниками, адже більшість з них перебувають у складному емоційно-психологічному стані, спричиненому скрутним фінансовим становищем та тиском з боку кредиторів і колекторів.

З якими складнощами зіткнулися?

Довіра. Напевно отримати довіру від клієнта одна із найскладніших задач юриста при спілкуванні з людьми, зокрема з такими, які перебувають у тривалій фінансовій скруті та вже втратили надію на світле майбутнє. Переважна більшість цих людей вже неодноразово ставали жертвами обману зі сторони осіб та організацій, які на їх нещасті наживали капітал, обіцяючи вирішити їх проблеми швидко та в позасудовому порядку. Саме тому отримати довіру від такої особи є пріоритетною задачею, що має ставити перед собою юрист, який бажає допомогти людині позбавитись від боргів в рамках процедури банкрутства.

Ще однією суттєвою та неочевидною проблемою є проблема документообігу. Підготовка вичерпного пакету документів у повній відповідності до вимог Кодексу в рамках процедури банкрутства фізичних осіб — це кропіткий та складний процес, який потребує чіткої та злагодженої взаємодії юриста та клієнта. Цей етап першочергово впливає на успіх подальшого ходу процедури. Що відбувається з документами людей важко описати словами. Спромогтися отримати всю необхідну інформацію та документацію від боржника це ще той виклик. Саме тому, цей етап потребує чималих зусиль, ефективних рішень та всебічної роз’яснювальної роботи для побудови системної взаємодії.

Які недоліки процедури стали очевидними під час реалізації процедури банкрутства фізика?

У відповідності до ч.4 ст.116 Кодексу України з процедур банкрутства разом із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржник зобов’язаний подати пропозиції щодо реструктуризації боргів (проект плану реструктуризації боргів). Тобто наявна така безальтернативна вимога, як складення плану реструктуризації боргів. При цьому не враховується факт, що за всіма положеннями Кодексу та фактичним фінансовим станом боржника, останній є банкрутом, що є незаперечним фактом і жоден план реструктуризації йому не допоможе. Більш того, за вимогами ч.2 ст.124 Кодексу такий план реструктуризації повинен містити положення, які неможливо виконати на стадії подання відповідної заяви до суду, наприклад відобразити в ньому інформацію про майновий стан боржника за результатами проведених заходів з виявлення та складання опису майна боржника (проведення інвентаризації) чи інформацію про задоволені судом вимоги кредиторів із зазначенням їх розміру та черговості задоволення. Із зазначеного випливає питання необхідності в цьому документі на стадії подання заяви до господарського суду. Ще один важливий недолік Кодексу міститься в одній з найважливіших його статей, а саме ч.2 ст.115. п.3 ч.2 ст.115 Кодексу, що передбачає право боржника на звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення. Водночас діючим законодавством України не передбачено такого документу в такому форматі та вигляді. Натомість, фактично існує інший документ, який, на нашу думку, мав на увазі законотворець, а саме Постанова про повернення виконавчого документу стягувачу через відсутність у Боржника майна, на яке може бути звернено стягнення на підставі п.2 ч.1 ст.37 Закону України “Про виконавче провадження” від 02.06.2016 року №1404-VIII. Це створює ситуацію, за якої можливо подати вірний за своєю сутністю документ, однак за своєю назвою він цілком не відповідає вимогам діючого законодавства.

Як їх вирішували?

Конкретно у випадках передбачених вище, намагаємось знаходити компроміс із Кодексом, клієнтом і судом, оскільки неподання такого документу призведе до залишення заяви без руху, що може підірвати довіру нашого клієнта в частині нашого професіоналізму. Пропозицій та ідей щодо покращення діючого Кодексу вистачає, однак наша команда не сумнівається, що винятково практика із теоретичним знанням розставить все на свої місця.

Що ви зрозуміли в процесі роботи з «фізиками»?

Що це велика відповідальність. Вони прийшли до нас, до Bez Borgiv, довірились нам та повірили в силу Кодексу. В роботі з боржниками стало зрозуміло, що всі вони хочуть поставити крапку на цьому етапі свого життя. Цим людям необхідна якісна та надійна правова допомога і шанс розпочати життя з чистого листа. Якщо у людини боргів на 200 гривень, а майна на 100 гривень, то це незаперечний факт фінансової неспроможності, де за результатом слухання справи в суді боржник має право заслужити на списання свого боргу. І завдяки новому Кодексу сьогодні розгляд таких справ став можливим.

В Україні дуже багато людей з фінансовими проблемами?

За статистикою звернень до Bez Borgiv, людей, які мають фінансові проблеми та прагнуть їх вирішити шляхом процедури банкрутства дійсно багато. Проте, чимало і таких громадян, що звертаються по допомогу, однак не підпадають під критерії підстав, за якими можливе звернення до господарського суду для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність. Про що, за підсумками правого аналізу усіх факторів, ми обов’язково інформуємо наших клієнтів, зокрема, аби у подальшому вони не стали жертвами осіб та шахрайських організацій, які можуть брати кошти та обіцяти вирішення їх проблем, нібито посилаючись на новий Кодекс та процедуру банкрутства. Разом із цим, ми завжди допомагаємо та надаємо безоплатну професійну консультацію та, якщо це є можливим, пропонуємо альтернативні законні шляхи вирішення проблем, з якими людина зателефонувала чи прийшла, оскільки це прямий обов’язок наших співробітників – надавати якісну, висококваліфіковану та професійну правову допомогу незалежно від того, чи підходить людині процедура банкрутства чи ні.

Чому вони виникають – через фінансову безграмотність або що?

Як зазначив один з наших клієнтів “Отримати кредит це ж так легко. Не треба нікуди йти, взяв натиснув пару кнопок в комп’ютері, ввів код з отриманого смс-повідомлення і все, кредит отримано. А ще вони (кредитні установи) надсилають таку кількість привабливих умов рефінансування, що відмовитись просто неможливо”. Безумовно, підвищення рівня фінансової грамотності є необхідним та важливим інструментом, як для інформування населення й підвищення відповідальності громадян, так і для стабільності фінансового сектору загалом.

Проте, проблема є більш багатофакторною та не полягає виключно у цьому. Наявність великої кількості людей із фінансовими проблемами слід розглядати в сукупності із доступністю кредитування без належної перевірки кредитної історії. Зокрема в мікрофінансових організаціях (МФО), які безконтрольно видають кредити всім людям, особливо таким, які вже не можуть виконувати фінансові зобов’язання за іншими кредитами в інших фінансових організаціях. Як наслідок, утворюється так званий “сніжний ком боргів”, з якого людина вже не може вибратись. Відсутність прозорості у відсоткових ставках при кредитуванні боржника – ще одна cуттєва проблема. Навряд чи людина зважиться взяти кредит, побачивши 900% річних, які застосовуються при простроченні оплати хоча б в один день. МФО неочевидно ховають в договорах оферти такі несправедливі умови чим завідомо ставлять людей в таку ситуацію, з якою скоріш за все вона не зможе справитись. Окремим питанням є заборгованість людей, що виникла через укладені кредитні договори у валюті. Фінансові кризи, нестабільна економічна ситуація, курс валюти, здоров’я близьких та родичів тощо, – це лише частина чинників, які вплинули та неможливість виконання фінансових обов’язків за кредитом.

Чи багато звернень надходить до вашої компанії щодо початку процедури банкрутства?

Так, звернень дуже багато, однак відсоток тих, кому підходить дана процедура низький.

Який відсоток з них підпадає під банкрутство?

Наразі серед загальної кількості звернень – це менш ніж 10 %. При цьому, йдуть у процедуру банкрутства близько 3-4 %. Більшість людей, яким підходить процедура банкрутства, не можуть собі дозволити оплату авансування винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень, який станом на сьогодні є обов’язковим офіційним платежом згідно з Кодексом та становить 31 530,00 грн.

Кодекс діє вже кілька місяців, однак в країні ще не розпочався бум банкротств фізиків- на вашу думку, які для цього причини?

На це впливає ряд чинників. Назву декілька з них: 1) Низький рівень інформованості населення, що Кодекс вже діє і, що він в силах їм допомогти 2) Страх людей бути першими, щоб на них не практикувались 3) Відсутність коштів для сплати авансування винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень 4) Недостатність підстав для звернення до суду для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність 5) Недовіра та попередній негативний досвід (обман та шахрайські дії), з яким вони вже встигли зіштовхнутися, зокрема через непрофесійність псевдоюристів, які пропонують вирішити проблеми «іншими шляхами», які завідомо не матимуть позитивного результату для боржника на кшталт «швидкого/миттєвого банкрутства», із повним перекручування норм Кодексу (наприклад, нібито обов’язкової оплати судового збору в рамках справи про банкрутство фізичної особи, який насправді сплачувати не треба, чи платежі за самостійне визначення “свого” арбітражного керуючого в судовому процесі). У всього нового є і негативна сторона, в даному випадку це непрофесійні юристи та шахраї, які на нещасті інших, намагаються збагачуватися. Тому в даному питанні важливо звертатись до професійних юристів, які зможуть надати якісну та надійну правову допомогу в межах чинного законодавства.

Ваші прогнози – що далі?

Самими нормами Кодексу ситуацію в країні не змінити, це можна зробити тільки шляхом плідної співпраці усіх сторін процесу, починаючи із самого боржника, закінчуючи арбітражним керуючим та судом. Наразі час дій та практичного застосуванням норм Кодексу, і лише час покаже яким чином надалі буде розвиватися інститут банкрутства фізичних осіб. Водночас, хочу зауважити, що надане право громадянам України реструктурувати свій борг або визнати себе банкрутом в рамках справи про неплатоспроможність є винятковою та цінною можливістю розпочати конструктивний діалог між кредитором та боржником у законний та цивілізований спосіб, оминаючи дзвінки та інші неналежні дії колекторських організацій, які застосовують неправомірний психологічний тиск та незаконне переслідування боржника та близьких до нього людей.

Як розвиватиметься в Україні інститут банкрутства фізичних осіб?

Однозначно в сторону становлення та подальшого зміцнення практичного розвитку у застосуванні Кодексу із однозначним внесенням коригувань до процедури банкрутства фізичних осіб.

Які можуть бути сценарії розвитку й за яких умов?

Аналізуючи практичний розвиток інституту банкрутства фізичних осіб в різних країнах світу, найближчим етапом розвитку стане можливість ініціювання процедури банкрутства фізичних осіб їх кредитором (кредиторами). Все ж таки прогнозувати важко, оскільки чинників для внесення змін існує вдосталь, починаючи з необхідності зменшення розміру платежу для оплати авансування винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень, закінчуючи уточненнями підстав, за якими боржник має право звертатись для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність. Ще одним з можливих позитивних варіантів розвитку інституту банкрутства стане можливість оплати авансування винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень частинами відповідно до цих трьох місяців з можливим закриттям провадження, у випадку не отримання відповідного траншу на рахунок господарського суду. Відстрочення оплати повної вартості авансування надасть більшій кількості людей доступ до процедури банкрутства.

Коментарі
Додати коментар