До статей

Дмитро Тиліпський: щодо значної кількості суб’єктів господарювання можуть бути відкриті справи про банкрутство

26 березня, 2020
Думки
Дмитро Тиліпський: щодо значної кількості суб’єктів господарювання можуть бути відкриті справи про банкрутство

Радник ЮК EQUITY Дмитро Тиліпський в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» розказав про анти-банкротні заходи, які вже впроваджуються у світі урядами інших країн та висловив своє бачення того, як це має відбуватися в Україні.

Пандемія, спричинена коронавірусом COVID-19, призведе до нової світової фінансової кризи, професійна спільнота наразі розходиться тільки в прогнозах масштабів та її глибини: від стрімкого відновлення після закінчення пандемії до руйнування існуючої економічної моделі світу та створення нової.

Країни, маючи досвід подолання наслідків фінансової кризи 2008-2009 років, почали запроваджувати безпрецедентні пакети фінансової допомоги населенню та бізнесу. Німеччина планує виділити 822 мільярдів євро! (що є найбільшим показником з часів Другої світової війни) в рамках фінансової допомоги, США – більше 800 мільярдів доларів США, Франція – 45 мільярдів євро, Канада – 27 мільярдів доларів США.

Серед найпоширеніших механізмів застосовують:

1) адресні виплати найбільш незахищених верств населення;

2) мораторій на нарахування штрафних санкцій як в публічних правовідносинах, так і приватних;

3) зменшення податкового навантаження або ж тимчасове звільнення від певних видів податків;

4) нові державні програми медичного страхування;

5) забезпечення суб’єктів господарювання обіговими коштами;

6) максимальне спрощення залучення кредитних коштів;

7) обмеження запровадження нових справ про банкрутство тощо.

Будь-яка фінансова криза супроводжується значним збільшенням банкрутств у всіх сферах економіки. Для прикладу, в США кількість заяв про порушення справи про банкрутство у 2008 році порівняно з 2006 роком збільшилась на значні 80 %.

В першу чергу, очікується хвиля банкрутств у сферах авіаперевезень, туризму та розваг з огляду на запроваджені жорсткі карантинні заходи.

Розуміючи необхідність оперативних заходів щодо захисту економіки та суб’єктів господарювання, деякі країни вже почали впроваджувати обмежувальні заходи в інститутах банкрутства.

Австралія одна із перших країн прийняла зміни до банкрутного законодавства, якими збільшила «пороги» порушення справи про банкрутство, а саме в 10 разів збільшено мінімально необхідну суму вимог кредиторів для подачі заяви про відкриття провадження щодо юридичної особи. Для ініціювання провадження щодо фізичних осіб мінімальні «пороги» збільшено в 4 рази. Крім цього, збільшено строк з 21 дня до шести місяців, протягом якого юридична особа може відповідати ознакам неплатоспроможності та не подавати заяву про банкрутство.

Строк моротарію у провадженні про банкрутство, протягом якого незабезпечені кредитори не можуть здійснювати примусове стягнення заборгованості з боржника, збільшено також з 21 дня до шести місяців.

На думку авторів цих змін, протягом шестимісячного періоду бізнес може продовжувати вести свою діяльність, обслуговувати контрагентів і протриматись до закінчення гострої фази пандемії. Після поліпшення економічних умов така компанія зможе повернути існуючі борги кредиторам або в рамках процедури банкрутства реструктурувати борги на кращих умовах для себе і кредиторів, що буде позитивним ефектом для всієї економіки.

Окремо необхідно виділити, що Австралія на наступні шість місяців звільнила посадових осіб боржника від відповідальності за неподання заяви про банкрутство при наявності таких ознак. Логіка такого кроку продиктована необхідністю направлення зусиль менеджменту юридичних осіб на пошук заходів для виходу з економічної кризи та відновлення стійкої платоспроможності особи.

Німеччина вводить більш радикальні заходи та пропонує заборонити до 30 вересня 2020 року компаніям боржникам навіть при наявності ознак неплатоспроможності подавати заяви про ініціювання провадження про банкрутства. Дія вказаної заборони може бути продовжено до 31 березня 2021 року.

Схожі ініціативи наразі лунають і в Російській Федерації. Пропонується надати повноваження виконавчій гілці влади вводити мораторій на ініціювання справ про банкрутство як за заявами самих боржників, так і за заявами кредиторів. Наразі такий мораторій планується запроваджувати у відповідних секторах економіки, в першу чергу в галузі туризму та авіаперевезень.

Кодекс України з процедур банкрутства не містить формальних мінімальних вимог для порушення справи про банкрутство ні по сумі вимог, ні по строку невиконання зобов’язань, а також не вимагає наявності рішення суду, яке б підтверджувало заборгованість перед кредитором. За таких обставин та продовження пандемії через невеликий проміжок часу щодо значної кількості суб’єктів господарювання можуть бути відкриті справи про банкрутство.

Бізнес спільнота очікує, що в Україні будуть запроваджені схожі механізми та розширені заходи, передбачені Законом України № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Наразі, всі дії держави щодо боротьби з пандемією направлені виключно на попередження захворюваності населення, проте ефективних заходів, які мають здійснюватися «ще вчора», для подолання негативних економічних наслідків, в достатній мірі не провадиться.

Виключно застосування системного та пакетного підходу в медичній, науковій, соціальній та економічній сферах дозволить країні ефективно відповідати тим драматичним викликам, які сьогодні постали.

Коментарі
Додати коментар