До статей

Наталія Тищенко: Фінансовий ринок потребує врегулювання питань виходу банків з ринку

07 квітня, 2020
Думки
Наталія Тищенко: Фінансовий ринок потребує врегулювання питань виходу банків з ринку

Керуючий партнер юридичної компанії Nobili Наталія Тищенко в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» висловила свою думку щодо «банківського закону», який вимагає від України прийняти Міжнародний валютний фонд.

Я дивлюсь очима арбітражною керуючої, яка 18 років здійснює ліквідаційні процедури підприємств. Коли суд постановляє рішення про ліквідацію підприємства, а відповідні органи роблять в реєстрі запис про припинення юридичної особи, то всі розуміють, що все крапка – ні прав, ні обов’язків.

На моїй практиці траплялись випадки, коли реєстрацію про припинення юридичної особі було скасовано і за логікою, підприємство мало б відновити свою фінансово-господарську діяльність і працювати далі. Але на цьому все і закінчувалось. Бо наявність боргових зобов’язань, які визнаються погашеними в процедурі ліквідації стають реальною загрозою для підприємства. Що до банків, треба розуміти, що банк – більш складна структура. Його ліквідація ще пов’язана із зобов’язаннями перед вкладниками й кредиторами.  Вкладники, лише частково покривають свої вимоги. Кредитні зобов’язання реалізовуються за меншою ціною. Для погашення вимог  багатьох кредиторів не вистачає ліквідаційної маси.

Тому, я вважаю, що країна ще до «очистки» банківської системи потребувала врегулювання питань виходу банків з ринку. Саме відсутність такого Закону призвела до позовів що до повернення на ринок деяких банків.

На сьогодні проект прийнято у першому читанні і сподіваюсь, що скоро ми отримаємо повноцінній закон. Наслідки булі б негативними в разі ігнорування даного законопроекту. Бо механізму повернення банку на фінансовій ринок не існує.

Україні вкрай важливо отримати кошти МВФ для поповнення резервів. За даними НБУ останнім часом резерви використовувались для зниження інфляційних процесів.  Час покаже чи була це правильна політика НБУ чи ні. Але у боротьбу з пандемією ми увійшли з маленьким запасом валютних резервів. Не поповнення їх означає неминучий безлад на вулицях та крадіжки, що ми бачимо частково в Італії.

Я думаю, що є принциповим для МВФ, то це призначання траншу. Наявність цього Закону практично змінює отримувача коштів.  І кошти що надійдуть, сподіваюсь, допоможуть НБУ зменшити наслідки кризи і як найдовше утримуватись від друку паперових грошей.

Коментарі
Додати коментар