До статей

Олександр Бірюков: арбітражний керуючий повинен бути об'єктивним, незалежним та безстороннім

17 червня, 2020
Думки
Олександр Бірюков: арбітражний керуючий повинен бути об'єктивним, незалежним та безстороннім

Олександр Бірюков, доктор юридичних наук, президент ГО «Всеукраїнська самоврядна організація фахівців конкурсного процесу» в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» висловив свою думку щодо етики й професійних стандартів у професії арбітражних керуючих України.

Такі категорії як професійні стандарти та правила етики, а також професійна доброчесність та етична поведінка використовується разом. Хоча ці категорії є схожими та в цілому стосуються поведінки представника професії, однак змістовне наповнення таких категорій та наслідки їх недотримання є різними.

Загально відомо, що необхідною частиною високих стандартів професійної поведінки у будь-якій професії крім професійних стандартів є наявність правил етичної поведінки. Сам набір етичних правил є достатньо стандартним, схожі етичні орієнтири використовуються у багатьох професіях. Для прикладу, можна нагадати, що в Україні діють Кодекс  суддівської етики, Правила адвокатської етики, Рекомендації з найкращої практики корпоративного управління тощо. Є такі правила і у професії арбітражних керуючих. Наприклад, у 2012 році керівництво Громадській організації “Всеукраїнська самоврядна організація фахівців конкурсного процесу” (http://uaip.org.ua/wp-content/uploads/2013/07/Pravyla_AK_PDF.pdf), в якій я маю честь займати посаду Президента, звернулось до Міжнародної фінансової корпорації Групи Всесвітнього Банку з проханням дозволити використовувати членами цього об’єднання професіоналів Кодекс етики та професійної поведінки арбітражного керуючого, що був розроблений цією організацією спеціально для України.

Разом зі створенням Національної асоціації арбітражних керуючих було схвалено Кодекс з етики арбітражних керуючих, який стане головним документом для вироблення та удосконалення стандартів здійснення професійної діяльності арбітражними керуючими.

У цьому контексті необхідно також послатись, як на мене, на головний у цій сфері міжнародний документ – Етичні принципи у професії арбітражних керуючих, розроблені Міжнародною організацією ІНСОЛ і схвалений у жовтні 2018 р. У цьому документі наведене бачення того, як мають здійснювати свою діяльність представники цієї професії та будувати свої відносини як всередині професійної спільноти, так і при надані своїх послуг споживачам.

Відповідаючи на запитання, яке головне правило етики має бути для арбітражного керуючого, я назвав би такі: об'єктивність, незалежність та безсторонність, а також чесність та правдивість. Саме належна етична поведінка має досягатись простим дотриманням таких головних професійних стандартів у професії.

Коментарі
Додати коментар