До статей

Георгій Григорян: План реструктуризації боргів фізичної особи-боржника - затверджено

15 липня, 2020
Думки
Георгій Григорян: План реструктуризації боргів фізичної особи-боржника - затверджено

Інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» зафіксував перший випадок в Україні затвердження плану реструктуризації боргів фізичної особи-боржника згідно Кодексу з процедур банкрутства. Створила прецедент – команда проекту BezBorgiv.com. В ексклюзивному коментарі нашому порталу співзасновник цього ресурсу Георгій Григорян розповів про деталі події.

13.07.2020 року вперше за час введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства (надалі – «Кодекс») Господарським судом Києва було затверджено схвалений між боржником, банком та арбітражним керуючим (керуючим реструктуризацією) План реструктуризації боргів боржника.

Особливістю цієї справи стало і те, що нашій компанії щодо нашого клієнта вдалося домовитись із банком про порядок погашення вимог забезпеченого кредитора на кращих умовах, ніж тих, що встановлені пунктом 5 прикінцевих та перехідних положень Кодексу.

Нагадую, що у відповідності до передбачених Кодексом умов протягом п’яти років з дня введення його в дію заборгованість фізичної особи, що виникла до 21.10.2019 року за кредитом в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім’ї боржника, реструктурується за процедурою неплатоспроможності фізичної особи згідно з планом реструктуризації або з мировою угодою з урахуванням особливостей, встановлених пунктом 5 прикінцевих та перехідних положень Кодексу.

Водночас хочу звернути увагу юридичної спільноти, що діючою редакцією Кодексу передбачений особливий порядок реструктуризації боргів фізичних осіб (ФОПів), за яким на реструктуроване зобов’язання встановлюється відсоткова ставка у розмірі українського індексу ставок за 12-місячними депозитами фізичних осіб у гривні, збільшеного на 1% або 3% в залежності від площі квартири або житлового будинку.

Вищезазначене положення викликає наразі багато питань, зокрема щодо його практичного застосування, однак наша команда впевнена у необхідності застосування такої відсоткової ставки «одноразово», оскільки в іншому випадку її застосування, наприклад в якості «річних» (як при видачі кредиту), за простим математичним обчисленням, сума реструктуризації, яку боржник повинен сплачувати щомісячно, щоквартально тощо стає настільки непомірною (фактично іноді і більшою за суму боргу до звернення до процедури неплатоспроможності), що втрачається сутність цього положення та Кодексу в частині реструктуризації боргів щодо тих боржників, які мають кредити в іноземній валюті, що забезпечені іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім’ї боржника.

Наразі це актуальне питання, яке нам ще належить вирішувати в господарських судах України, беручи до уваги не просто процесуальні чи матеріальні норми права, а й саму сутність, мету прийняття та дух книги четвертої Кодексу України з процедур банкрутства, який був покликаний здійснювати реальну реструктуризацію боргів боржників, враховуючи скрутне фінансове становище таких фізичних осіб (ФОПів).

Поміж тим, наша команда спромоглася домовитися із банком про схвалення Плану реструктуризації боргів боржника на кращих для боржника умовах із подальшим його затвердженням Господарським судом Києва, а тому цей день увійшов в історію правозастосування Кодексу, що дає змогу ще раз наголосити, що він працює!

Коментарі
Додати коментар