До статей

Роман Різунов: мораторій негативно позначиться як на банківському секторі, так і на позичальниках

28 липня, 2020
Думки
Роман Різунов: мораторій негативно позначиться як на банківському секторі, так і на позичальниках

В ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» Роман Різунов, старший партнер АО «Сабадаш, Різунов та партнери», висловив свою думку щодо негативного впливу на ринок продовження дії мораторію на стягнення майна громадян.

16.07.2020 р. прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті», який продовжує дію мораторію (який мав припинитися з 21.10.2020) та розширює перелік випадків, за якими заборонено звертати стягнення.

Ключові зміни по відношенню до діючих заборон:

  • Мораторій продовжено до  1 січня 2022 року;
  • Розширено перелік майна на яке не може бути примусово звернуто стягнення:
  1. додано об’єкти незавершеного житлового будівництва;
  2. додано майнові права.
  • Заборона звернення стягнення на предмет іпотеки, в якому боржник не «прописаний», але фактично проживає за умови заборони «прописуватись» в іпотечному договорі;
  • Додається заборона на примусове відчуження без згоди позичальника/поручителя   іншого належного їм незаставного майна (майнових прав);
  • При викупі боргу у банку, що перебуває на ліквідації мораторій поширюється  й на особу, що придбала (прийняла, отримала) таке право вимоги.

Проблема валютних кредитів є дійсно складною для вирішення та потребує законодавчо закріплених механізмів для виходу з боргових зобов’язань, однак вирішення цього питання постійно відтерміновується, що негативно позначиться як на банківському секторі, так і на позичальниках, які очікують впровадження реальних та доступних механізмів для врегулювання заборгованості. За різними даними станом на сьогоднішній день заборгованість валютних позичальників перед банками складає близько $,50 млн. які банківський сектор видав та не має змоги повернути хоча б частково, крім того, банки вимушені обліковати такі кредити на балансі як непрацюючі (NPL), що збільшує загальний показник непрацюючих кредитів в цілому та впливає на відсоткові ставки за іпотекою, які є занадто високими в тому числі через видані кредити в іноземній валюті та неможливість їх повернути через мораторій.

Коментарі
Додати коментар