До статей

В Україні з’явився перший банкрут-фізик

18 вересня, 2020
Думки
В Україні з’явився перший банкрут-фізик

2 вересня 2020 року Господарський суд міста Києва ухвалив перше та безпрецедентне в Україні Рішення про закриття провадження у справі про неплатоспроможність у зв’язку з виконанням боржником плану реструктуризації боргів. Створила прецедент – команда проекту BezBorgiv.com. В ексклюзивному коментарі порталу «Банкрутство & Ліквідація» співзасновник цього ресурсу Георгій Григорян розповів про деталі цієї події.

Нагадаємо, що 13.07.2020 вперше за час введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства (надалі – «Кодекс») господарським судом міста Києва було затверджено схвалений між боржником, банком та арбітражним керуючим (керуючим реструктуризацією) План реструктуризації боргів боржника на кращих умовах, ніж тих, що встановлені пунктом 5 прикінцевих та перехідних положень Кодексу.

Георгій Григорян, співзасновник проекту BezBorgiv.com:

Фактично ми маємо історичну подію: боржник звернувся до Господарського суду міста Києва із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність 19.11.2019 року і отримав остаточне рішення по справі 02.09.2020 року.

Так, менш ніж за 10 місяців кропіткої роботи між всіма учасниками процесу нам вдалося повністю звільнити людину від боргів і зберегти житло боржника, що було обтяжено іпотекою на підставі укладення між боржником та банком договору позики в валюті ще у 2008 році.

«Законодавець надав мені шанс у законний спосіб врегулювати вкрай болісне для мене питання взятого у 2008 році кредиту в валюті, який внаслідок фінансово-економічної кризи 2008 та 2014-2015 років я не зміг виплатити.

Як для мене, так і для багатьох українців, яких спіткала подібна ситуація, новий Кодекс став чи не останньою надією. Усвідомлюючи відсутність будь-якої практики в Україні щодо розгляду подібних справ – з одного боку, та багаторічний непомірний тягар і щоденні ризики втрати житла – з іншого, я все ж таки зважився піти на процедуру банкрутства. Звісно, таке рішення далося мені вкрай не легко: було і страшно, і ніяково, однак я зробив цей крок у невідоме.

Юридична фірма VRTS (команда BezBorgiv.com) допомогла мені професійно підготувати всі необхідні документи для успішного відкриття провадження по моїй справі господарським судом та забезпечила повний подальший її супровід на всіх етапах судового розгляду.

Результатом розгляду моєї справи стало схвалення Господарським судом міста Києва розробленого моїм адвокатом, арбітражним керуючим та банком плану реструктуризації боргів, який я успішно виконав, про що подав відповідний звіт до Господарського суду.

Я дуже радий, що попри усі страхи та перестороги, я все ж таки зважився на таке правильне рішення і мені вдалося достойно пройти весь цей нелегкий шлях та все скінчилося позитивно. Так, у законний спосіб я звільнився від всіх своїх боргів, після 11 років стресу та очікування, що одного дня мою квартиру можуть забрати, залишивши нас з сімєю на вулиці. Це тягар, який я самостійно без законодавця, суду, арбітражного керуючого та, звісно ж, професійного юридичного супроводу, не зміг би з себе зняти, дякую усім!», – коментує Руслан (прізвище першого українського банкрута-фізика не публікуємо з етичних міркувань- ред.).

Водночас, ми раді поділитися ще однією важливою новиною для валютних боржників, які мають обтяжені під іпотекою квартиру/будинок та розглядають можливості врегулювання цього питання в законний спосіб.

10.09.2020 року Господарським судом Київської області було схвалено план реструктуризації боргів боржника із повним дотриманням умов пункту 5 прикінцевих та перехідних положень Кодексу за яким боржник протягом 15 років буде виплачувати банкам грошові кошти у відповідності до затвердженого графіку погашення боргів.

При цьому судом все ж таки було схвалено застосовану нами відсоткову ставку у розмірі українського індексу ставок за дванадцятимісячними депозитами фізичних осіб у гривні, збільшеного на 1 відсоток лише «одноразово», а не «кожного року» за аналогією видачі кредиту.

Зазначене застосування відсоткової ставки повністю відповідає сутності прийнятого законодавцем Кодексу, який направлений на реструктуризацію боргів боржника, а не створення для боржника нових непомірних щомісячних платежів які, у більшості випадків, за іншим розрахунком, є більшими ніж до звернення такої особи до суду із заявою про неплатоспроможність.

Особливістю цієї справи стало і те, що в процедурі неплатоспроможності фізичної особи, за результатом затвердженого плану реструктуризації, вдалося врятувати квартиру клієнта, яка була в незаконний спосіб перереєстрована на банк ще до моменту звернення боржника до господарського суду Київської області із заявою про неплатоспроможність (Наказом Міністра Міністерства Юстиції України Дениса Малюська скаргу нашого клієнта було задоволено у повному обсязі та скасовано рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень).

Коментарі
Додати коментар