До статей

Іван Гусар: Подолані складнощі роблять нас сильнішими

18 лютого, 2021
Думки
Іван Гусар: Подолані складнощі роблять нас сильнішими

Член Ради арбітражних керуючих міста Києва Іван Гусар в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» розказав про успіхи їхньої команди у першій рік існування.

Рівно рік тому, на установчому з’їзді арбітражних керуючих міста Києва створено Раду арбітражних керуючих міста Києва. Безумовно, створення саморегулівної організації арбітражних керуючих та її територіальних органів є величезним кроком у становленні професії арбітражного керуючого в Україні.

Сьогодні, у річницю створення Ради арбітражних керуючих міста Києва, хотілось би відмітити головне, що на мою думку дійсно вдалось втілити, та те, чого ще слід досягнути.

За цей невеликий проміжок часу, завдяки спільній роботі Національної асоціації арбітражних керуючих України та її територіальних органів, в тому числі і Ради арбітражних керуючих міста Києва, було налагоджено комунікацію всієї спільноти арбітражних керуючих.

Розпочався діалог щодо нагальних питань діяльності арбітражного керуючого та перспектив і напрямків розвитку сфери в цілому. Звісно, що дискусії існували завжди, від часу запровадження професії як такої, проте слід вважати за досягнення, що зараз кожен може до них долучитися та бути почутим. В свою чергу, через територіальні органи самоврядування арбітражних керуючих, формується узагальнена позиція стосовно питань, які хвилюють кожного арбітражного керуючого у його діяльності. Такого рівня представництва інтересів арбітражних керуючих у відносинах із державними органами, банківськими установами та навіть із законодавцем в Україні ще не було.

Значно ефективнішим стало вирішення питань захисту прав арбітражного керуючого під час виконання ним повноважень, обміну досвідом, з’явилась можливість швидко отримати необхідну інформацію, консультації тощо. Зовнішня та внутрішня комунікація безумовно вийшли на новий рівень, що на мою думку має дати поштовх стрімкому розвитку професії.

Враховуючи складну епідеміологічну ситуацію в країні та світі, з усіма обмеженнями та корективами, які увійшли в наше життя, неможливо не відзначити, що 2020 рік став справжнім викликом для тільки-но створеного самоврядування арбітражних керуючих. Рада арбітражних керуючих міста Києва, як і інші органи самоврядування арбітражних керуючих, зіткнулась із складнощами у своїй діяльності, як юридичного так і практичного характеру, що зумовлені введеними карантинними заходами та об’єктивно сповільнили розвиток нашої спільноти у цьому році.    

Проте, як відомо, подолані складнощі роблять нас сильнішими. У своїй діяльності протягом року Рада арбітражних міста Києва використовувала сучасні технології комунікації, що дозволило проводити зібрання та вирішувати нагальні питання без проведення фізичних зустрічей і забезпечило розгляд всіх звернень та надало можливість усім зацікавленим своєчасно отримувати інформацію про свою діяльність та прийняті рішення.

З метою подальшої інтеграції у діяльності органів самоврядування арбітражних керуючих систем електронного опитування, Радою арбітражних керуючих міста Києва після обговорень на засіданні 29 жовтня 2020 року було прийнято рішення звернутись до Національної асоціації арбітражних керуючих України щодо ініціювання проведення консультацій із ГО «Електронна демократія» відносно впровадження таких систем.

Вважаю, що у цьому році нам всім слід сконцентруватись на посиленні присутності органів самоврядування арбітражних керуючих у відносинах між державними органами та арбітражними керуючими. Зокрема, сприяти своєчасному та повному наданню арбітражним керуючим інформації, виконанню їх законних вимог під час здійснення ними повноважень, шляхом надання консультацій, підготування інформаційних листів тощо, як за власною ініціативою, так і за погодженням та підтримкою Національної асоціації арбітражних керуючих України.

На мою думку, слід створювати підґрунтя для медіації у спірних питаннях, що виникають в діяльності арбітражних керуючих, а також неухильно слідувати задекларованим та прийнятим принципам та стандартам незалежної професійної діяльності арбітражного керуючого.

Вважаю, що тільки у такий спосіб отримаємо можливість розширити функцію самоврядування та пройти шлях до дійсно незалежної спільноти.

Всім колегам бажаю натхнення, професійного та особистого зростання, міцної волі та успіху!    

Коментарі
Додати коментар