До статей

Олеся Оленицька: Криза, окрім загроз, несе в собі й великі можливості

11 березня, 2021
Думки
Олеся Оленицька: Криза, окрім загроз, несе в собі й великі можливості

Директор з питань співробітництва з органами державної влади та зв’язків з громадськістю «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» Олеся Оленицька в ексклюзивному інтерв’ю інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» розказала як рітейлу в Україні вдається не лише зберігати свою платоспроможність, а й активно розвиватися в умовах світової кризи, спричиненої пандемією COVID-19.

Наскільки світова криза відобразилась на роботі рітейл-бізнесу? Які виклики постали перед бізнесом? Що було важко?

З початком карантину та світової кризи, спричиненої пандемією COVID-19, компанія «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» почала швидко адаптувати свою роботу до нових реалій, чітко усвідомлюючи відповідальність не лише за збереження життя і здоров’я своїх клієнтів та співробітників, а й за забезпечення продовольчої безпеки українців в мовах локдауну. Всі дії команди були спрямовані на те, щоб забезпечити наших співробітників і клієнтів засобами захисту, максимально швидко і гнучко реагувати на збільшений попит і доставляти товари вчасно, тримати стабільні ціни, щоб наші покупці, навіть в кризовий і складний для всіх час могли купити не тільки товари першої необхідності, але і продукти, що містять вітаміни: свіжі фрукти, овочі, товари для побуту - непродовольчі товари. І, судячи зі зростання продажів, нам вдалося не лише підтримати наших клієнтів під час кризового періоду, а й успішно адаптувати свої бізнес-процеси до нової реальності.

Зокрема, варто відзначити таке:

  • Турбота про персонал: перехід до 100%-вої гнучкої віддаленої роботи для співробітників офісу, забезпечення безпечних умов праці для працівників у магазинах та офісі, чіткі та прозорі комунікації та відкритий діалог з усіма працівниками, розширення програми медичного страхування на лікування ковіду тощо.
  • Швидкий розвиток напрямку e-commerce: з початку пандемії METRO Україна розширила свою мережу партнерів з доставки товарів (Zakaz, Zamov, Foodway та ін.). У більшості великих міст України, в яких присутня компанія, METRO також пропонує своїм клієнтам послугу MetroDrive - самовивіз зібраних замовлень з магазинів. Кількість замовлень у MetroDrive з початку карантину подвоїлася порівняно з попереднім періодом. Проаналізувавши попит споживачів та загальну тенденцію ринку, протягом 2020 року ми розширили охоплення послугами на 10 нових локацій у 8 найбільших містах України. Крім того, наша компанія розвиває онлайн-продажі у напрямку B2B, забезпечуючи доставку товарів професійним клієнтам HoReCa із власного інтернет-магазину shop.metro.ua.
  • Розвиток та вдосконалення digital-рішень для підтримки бізнесу наших клієнтів HoReCa: безкоштовні інструменти для онлайн-бронювання, створення веб-сайтів, управління персоналом тощо.
  • Комплексна підтримка бізнесу наших клієнтів HoReCa: фінансова (реструктуризація боргів, збільшення кредитних лімітів, зменшення мінімальної суми замовлення); маркетинг та промо (безкоштовні інформаційні та рекламні кампанії для ресторанів наших клієнтів); освітня (семінари з якості та безпеки харчових продуктів, майстер-класи), розробка спеціалізованого асортименту (для роботи на виніс та доставки), підсилення команди продажів для кращого обслуговування та підтримки клієнтів.
  • GR-підтримка для клієнтів HoReCa: як великий міжнародний рітейлер, що володіє потужним ринковим досвідом та знаннями, METRO Україна підтримує асоціації підприємств сфери гостинності в рамках співпраці з органами державної влади, представляючи інтереси всієї галузі перед державою, допомагаючи українським гравцям ринку HoReCa бути почутими на державному рівні, щоб захистити свій бізнес у ці важкі часи.
  • Соціальні та благодійні проекти: У своїй діяльності METRO завжди намагається дотримуватися Цілей сталого розвитку, бути корисною для суспільства, де ми живемо і працюємо та зосереджуватися на сталому розвитку бізнесу та громад. Варто зазначити, що в рамках нових реалій, «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» втілює в життя кроки, спрямовані на боротьбу з поширенням коронавірусу. Як соціально відповідальний бізнес, під час цієї кризи METRO вже встигла надати продовольчу допомогу медичним установам України, які лікують пацієнтів з коронавірусною інфекцією та забезпечити продовольчими наборами 5000 літніх людей у всіх містах присутності компанії. Наступним важливим кроком METRO Україна стала спільна соціальна ініціатива з професійними HoReCa-клієнтами мережі – холдингом емоцій «!FEST» у Львові (квітень-серпень), мережею ресторанів MAFIA у Києві, Дніпрі та Харкові, рестораном Сітронель» у Києві і рестораном української кухні «U» в Одесі. Компанія «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» безкоштовно надає партнерам якісні та корисні продукти для приготування комплексних гарячих обідів, а ресторани, у свою чергу,  щодня безкоштовно готують та доставляють близько 500 обідів у медичні установи Львова (квітень-серпень 2020), Києва, Одеси, Харкова та Дніпра (квітень 2020 - до сьогодні). Також у травні 2020 року наша компанія підтримала ініціативу керівництва столиці й розмістила у своїх торговельних центрах у місті Києві спеціальні бокси для збору використаних масок та рукавичок. Із цих боксів засоби індивідуального захисту потрапляють на утилізацію шляхом спалювання за допомогою спеціального сучасного обладнання, з дотриманням вимог екологічної та санітарно-епідеміологічної безпеки. Вони не потраплять у довкілля, де розкладалися б сотні років. Щомісяця на спалення відправляється близько 100 спеціалізованих боксів, загальною вагою понад 100 кг, заповнених використаними масками та рукавичками. Цей сервіс спрямований на зниження тиску на довкілля та допомоги у боротьбі з розповсюдженням COVID-19 у нашій країні.

Завдяки чому вдається залишатися прибутковим та розвиватися?

Компанія «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» у своїй діяльності завжди керується вимогами чинного законодавства України, міжнародними корпоративними політиками, філософією та цінностями, які допомагають нам утримувати провідні позиції на ринку у будь-які часи, незалежно від криз. Особливо варто зазначити такі сильні сторони нашої компанії, які допомагають нам з гідністю проходити всі випробування Covid-кризи:

  • забезпечення безпеки життя і здоров’я співробітників, клієнтів та партнерів;
  • щоденна робота всієї команди комерційного департаменту задля забезпечення безперервності ланцюга постачань;
  • ефективна робота магазинів, швидка адаптація до карантинних обмежувальних заходів;
  • підтримка конструктивного діалогу з державними органами влади: наша компанія дала чіткий сигнал, що бізнес є надійним партнером для країни, особливо у важкі періоди кризи;
  • підтримка репутації міжнародного бізнесу як зразка для наслідування: з точки зору поводження з працівниками та клієнтами, забезпечення продовольчої безпеки українців, надання високоякісної продукції за найбільш доступними цінами, свідомого та порядного підходу до ціноутворення у період кризи.
  • підтримка високої залученості співробітників в умовах віддаленої роботи: постійний пошук нових та ефективних інструментів комунікації, регулярність, послідовність та чіткість комунікації керівництва з персоналом, розумна побудова ключових повідомлень, максимальне залучення найвищого керівництва компанії до регулярних відкритих та чесних розмов зі співробітнками на всіх рівнях, включаючи штаб-квартиру, щоб мінімізувати будь-які страхи та чутки всередині компанії та надати людям почуття впевненості та захисту.

Чи можна сказати що ця криза дала поштовх у розвитку? Чому?

Криза, з якою зіштовхнувся весь світ на початку 2020 року, окрім загроз, несе в собі й великі можливості. Зокрема, для «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» ця криза принесла глибше розуміння потреб наших клієнтів та власних можливостей, швидкий розвиток каналу продажів e-commerce, гнучкість та діджиталізацію бізнес-процесів, можливість досліджувати та реалізовувати нові соціально значимі сценарії, щоб змінювати ситуацію для суспільства.

Що далі? Ваші прогнози розвитку ринку до кінця року?

Окрім подальшої диджіталізації всіх сфер життя та економіки, а також стрімкого розвитку  e-commerce, варто зазначити також і відродження індустрії гостинності: незважаючи на деякі негативні прогнози світових економістів, ми в Україні чітко бачимо тенденцію до зростання та активізації індустрії гостинності. Після тривалого перебування вдома під час жорсткого карантину, люди в Україні прагнуть повернутися до звичного життя – вони зустрічаються з друзями та родиною, святкують визначні події свого життя,  подорожують, активно користуючись послугами сфери HoReCa. Керуючись своєю амбіцією бути лідером з підтримки незалежного бізнесу, компанія «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» буде і надалі зосереджувати свої зусилля на підтримці та розвитку індустрії гостинності в Україні.

Коментарі
Додати коментар