До статей

Роман Чумак: Закриття магазинів «Спортмастер» не передбачається

12 березня, 2021
Думки
Роман Чумак: Закриття магазинів «Спортмастер» не передбачається

Роман Чумак, партнер ЮК «Арес», арбітражний керуючий в коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» пояснив, чому магазини мережі «Спортмастер» продовжують працювати не зважаючи на рішення РНБО, яке наклало санкції на приватну компанію Sportmaster Operations Pte. Ltd та заборонило йому працювати в Україні.

Нещодавно в Україні були накладені санкції на одну з найбільших компаній, що продає спортивні товари та інші приналежності – «Спортмастер». Таке рішення було прийнято Радою національної безпеки та оборони України. Наступного дня та тижня всі магазини цієї мережі працювали у звичайному режимі. Тому виникає справедливе питання: «Чи будуть вони закриватися?» Відповідь на це питання міститься безпосередньо в рішенні РНБО. Саме тому, спробуємо розібратися в даній ситуації та спробуємо пояснити систему, за якою «Спортмастер» працює в Україні.

Важливо знати, що рішенням РНБО накладені санкції на Приватну компанію з обмеженою відповідальністю "Sportmaster Operations Pte. Ltd" (укр.: "Спортмастер Оперейшнз Пте. Лтд"), юридичне місце розташування якої зареєстровано у Сінґапурі. Прослідкувавши, хто є власником цієї компанії ми з’ясуємо, що по суті, ця компанія належить росіянам зі швейцарським громадянством: Фартушняку Миколі Олексійовичу Фартушняку Володимиру Олексійовичу та Міхальському Олександру Івановичу у рівних частках.

Пояснюючи мету введення санкцій, у СБУ повідомили, що мережа «Спортмастер» вільно функціонує на тимчасово окупованих територіях, у зв’язку з чим Міністерство закордонних справ неодноразово зверталося до Сінґапуру, однак ніяких дій щодо цього, урядом Сінґапуру не було вчинено. Саме тому, Рада національної безпеки та оборони України вирішила не миритися з бездіяльністю далекої держави і ввела відповідні санкції.

Для того, щоб з’ясувати хто є відповідальним та яким чином це вплине на український ринок, ми прослідкуємо ієрархію корпорації починаючи з України. Відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, нам стає відомо, що в Україні функціонує мережа магазинів «Спортмастер», які належать Товариству з обмеженою відповідальністю «Спортмастер-Україна», директором якого є Апасов Олександр Михайлович/

«Sportmaster Operations Pte. Ltd» - те саме сінґапуське підприємство – є так званою материнською компанією, тобто такою, яка володіє одним або декількома дочірніми компанією. ТОВ «Спортмастер-Україна», є дочірньою компанією, тобто такою, яка контролюється материнською компанією. Відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 99 відсотки акцій ТОВ «Спортмастер-Україна» належать «Sportmaster Operations Pte. Ltd».

Зв’язок між цими двома підприємствами безперечно існує, але вони не є тотожними, оскільки під контролем «Sportmaster Operations Pte. Ltd» знаходится не лише ТОВ «Спортмастер-Україна», а й інші дочірні компанії у інших державах. Знову таки, якщо звернутися до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, то ми з’ясуємо, що 1 відсотком акцій ТОВ «Спортмастер-Україна» володіє інша сінґапурська компанія - "Спорт Енд Фешн Менеджмент Пте. Лтд.", яка по суті належить вже знайомим нам трьом особам – Фартушнякам Миколі та Володимиру і, звісно Міхальскому Олександру.

Враховуючи вищенаведене, ми можемо з точністю сказати, що вказані підприємства хоч і є частиною великою схеми-ієрархії, але не є одним і тим же підприємством у юридичному сенсі. Отже, виокремлюємо три компанії:

Перша компанія:

Компанія: «Sportmaster Operations Pte. Ltd».

Країна реєстрації: Сінґапур.

Власники/директор: Фартушняк М.О., Фартушняк В. О., Міхальський О. І.

Друга компанія:

Компанія: «Спорт Енд Фешн Менеджмент Пте. Лтд»

Країна реєстрації: Сінґапур

Власники/директор: Фартушняк М.О., Фартушняк В. О., Міхальський О. І.

Третя компанія:

Компанія: ТОВ «Спортмастер-Україна»

Країна реєстрації: Україна

Власники/директор: Апасов О. М.

Тепер, коли невелика частина корпорації «Спортмастер», що пов’язана з Україною, перед нашими очима, можна звернутися безпосередньо до рішення про застосування санкцій Ради національної безпеки та оборони України.

Звернувся до офіціального сайту РНБО, знаходимо те саме рішення і серед списку з 19 різноманітних компаній знаходимо знайому нам Приватну компанію з обмеженою відповідальністю «Sportmaster Operations Pte. Ltd», що зареєстрована у Сінґапурі та володіє 99 відсотками акцій ТОВ «Спортмастер-Україна». На перший погляд перелік санкцій з приписками «повна заборона» змушує нас здивуватися: «Спортмастер» заборонили в Україні!», - скаже будь-яка пересічна людина, поглянувши на дане рішення. Але ми не просто так виокремлювали три компанії в ієрархії «Спортмастер», і подивившись на рішення знову, ми не побачимо ані «Спорт Енд Фешн Менеджмент Пте. Лтд», яка також зареєстрована у Сінґапурі, ані ТОВ «Спортмастер-Україна», що зареєстрована у Україні.

Провівши таке невеличке розслідування, можна з упевненістю сказати, що Рада національної безпеки та оборони України жодним чином не забороняла діяльність мережі «Спортмастер» в Україні, а тому закриття магазинів не передбачається, а вказані санкції стосуються лише «Sportmaster Operations Pte. Ltd» - материнської компанії, що має дочірні компанії в Україні, Казахстані, Росії, Білорусі та інших країнах. Саме зазначеній компанії заборонено вести будь-яку фінансову діяльність на території України, отримувати дивіденди з дочірнього ТОВ «Спортмастер-Україна», вивозити капітал та ввозити товари на територію України.

Коментарі
Додати коментар