До статей

Наталія Тищенко: Треба оприлюднювати рішення Дисциплінарної комісії

14 вересня, 2021
Думки
Наталія Тищенко: Треба оприлюднювати рішення Дисциплінарної комісії

Керуюча партнерка юридичної компанії Nobili, арбітражна керуюча Наталія Тищенко в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» висловив свою думку щодо якості перевірок АК співробітниками територіальних управлінь юстиції.

Які найболючіші проблеми виникають під час перевірок АК співробітниками територіальних управлінь юстиції? Чому вони виникають їх першопричини?

Найчастішою причиною позапланової перевірки є скарга зацікавленої у справі особи. Я переконана, що якщо Арбітражний керуючий сумлінно виконує свою роботу і може об’єктивно підтвердити свої дії, то до нього буде мінімум уваги зі сторони перевіряючих. На жаль, необгрунтовані скарги сторін по справах про банкрутство є досить частим явищем і мені завжди шкода часу та паперу витраченого на написання пояснень. Я вважаю, що оплата за розгляд скарг могла би вирішити певні питання фінансування НААКУ. Щодо компетентності перевіряючих зазначу те, що ніхто не знає і не буде знати процедуру банкрутства краще, ніж практикуючий арбітражний керуючий. І допоки функція перевірок виконується Міністерством юстиції, то НААКУ необхідно вже сьогодні налагоджувати комунікацію щодо створення та реалізації просвітницьких програм. І це треба робити не лише з Мін’юстом, а й з органами слідства, суддями. Я б залюбки приділила цьому процесу свій час.

Наскільки сильно проблеми, пов'язані з помилками перевіряючих, заважають роботі АК?

У мене відсутній такий досвід.

Яким може бути рішення цієї проблеми? Як можна покращити якість перевірок? Що змінити, щоб не було можливості «зловживати» перевірками? Як ви це бачите?

Перше і просте рішення – почати збирати і оприлюднювати рішення Дисциплінарної комісії. Це дозволить перевіряючим вчитися на своїх помилках, а іншим арбітражним керуючим попереджати свої помилки. І друге рішення – це популяризація банкрутства за межами професійної спільноти.

Коментарі
Додати коментар