До статей

Микола Ковальчук: АК мають залучати колег до перевірок

15 вересня, 2021
Думки
Микола Ковальчук: АК мають залучати колег до перевірок

Старший партнер L.I.Group, арбітражний керуючий, голова Ради АК Київської області Микола Ковальчук в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» висловив свою думку щодо якості перевірок АК співробітниками територіальних управлінь юстиції.

Контроль за діяльністю представників публічно-правових професій (арбітражні керуючі, приватні виконавці, нотаріуси) з боку Міністерства юстиції України завжди є наболілою темою для представників професійної спільноти. ​Як відомо, державним органом з питань банкрутства контроль за діяльністю арбітражних керуючих здійснюється в Порядку, затвердженому наказом Мінюсту №3928/5 від 06.12.2019 року (далі - Порядок).

Пунктом 15 розділу ІІ Порядку вказано, що до проведення перевірки можуть залучатися найбільш досвідчені та висококваліфіковані арбітражні керуючі, не більше двох осіб.

Кожна рада арбітражних керуючих регіону на одному зі своїх перших засідань прийняла рішення про затвердження переліку найбільш досвідчених та висококваліфікованих арбітражних керуючих для участі у перевірках своїх колег та направила цю інформацію до територіальних органів юстиції і Мінюсту. ​Однак, як показує практика, арбітражні керуючі, діяльність яких перевіряється, не користуються своїм правом залучення колег до перевірок з невідомих причин.

​Хочу наголосити, що Порядок надає можливість, залученим до перевірки арбітражним керуючим висловлювати власну правову позицію з питань, що виникають під час проведення перевірки комісії та арбітражному керуючому, діяльність якого перевіряється.

Також, залученим до перевірки арбітражним керуючим надано право ознайомлюватися з усіма документами, надавати свої письмові пояснення з питань, що перевіряються, зауваження, заперечення які підлягають обов’язковому включенню до Акта перевірки, письмово викласти окрему думку до Акта перевірки, тощо.

Як бачимо, доволі широкий об’єм наданих прав, залученим до перевірки арбітражним керуючим, забезпечує не лише допомогу обом сторонам заходу контролю, але й сприяє об’єктивному встановленню істини, що в майбутньому стане в нагоді членам дисциплінарної комісії арбітражних керуючих у разі розгляду питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності арбітражного керуючого.

Якщо подивитися на ситуацію з боку перевіряючих, то задля відсутності в подальшому нарікань або звинувачень в їхній бік, залучення до перевірки інших арбітражних керуючих є підтвердженням незаангажованості та їхнього професійного рівня.

Отже, закликаю усіх арбітражних користуватися своїм правом на залучення колег, рекомендованих відповідними радами арбітражних керуючих регіонів, до перевірок, які проводитимуться відносно них в майбутньому.

Коментарі
Додати коментар