До новин

ЗАЗ у рамках санації уклав мирову угоду з кредиторами

17 липня, 2019
Санація
ЗАЗ у рамках санації уклав мирову угоду з кредиторами

Господарський суд Запорізької області 5 липня прийняв до розгляду заяву керуючого санацією ПрАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» про затвердження мирової угоди, укладеної між боржником та кредиторами.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на відповідне рішення суду.

Провадження в справі про банкрутство ЗАЗ було відкрите ухвалою суду від 4 грудня 2018 року.

Процедура санації строком на 6 місяців була введена судом 11 квітня 2019 року. План санації боржника схвалений комітетом кредиторів 28 березня 2019 року.

1 липня суд за клопотанням керуючого санацією ЗАЗ вніс зміни до реєстру вимог кредиторів боржника в частині забезпечених вимог Укрексімбанку в розмірі 770,15 млн грн шляхом їх зменшення на суму 139,7 млн грн — до 630,5 млн грн (як таких, що не забезпечені заставою майна боржника) та змінив черговість їх задоволення, перенісши ці вимоги із забезпечених вимог в четверту чергу.

Таке рішення було прийняте судом, з огляду на те, що 20 червня 2019 року держбанку були перераховані кошти, отримані від продажу майна боржника, що було предметом забезпечення за іпотечним договором і договорами застави.

Згідно з судовими матеріалами, відповідний аукціон відбувся 19. червня 2019 року, на ньому були два учасники, а переможцем (з пропозицією 168,1 млн грн, в т. ч. ПДВ) стало ТОВ ЗАЗ Індастріз, кінцевий бенефіціар якого — Таріел Васадзе, який контролює і Запорізький автомобілебудівний завод.

Додамо, що Кристалбанк (серед акціонерів — Марина Ленінг — дружина екс-в.о. міністра економіки та екс-заступника міністра фінансів Вадима Копилова) у системі розкриття інформації НКЦПФР повідомляв, що 12 червня 2019 року його наглядова рада прийняла рішення про надання згоди на вчинення значного правочину та укладання з ЗАЗ договорів купівлі-продажу майна, а саме об`єктів нежитлової нерухомості загальною площею 142,2 тис кв. м, обладнання та устаткування за загальною ціною придбання не вище 167,7 млн грн.

Корпорація УкрАВТО Таріела Васадзе, в яку входить компанія-боржник, заявляла, що Промінвестбанк списав їй борг на 1,4 млрд грн.

Раніше ОТП Банк відступив права вимоги до ЗАЗ на 357 млн грн для ТОВ Фінансова компанія Юніверсум фінанс за 117,5 млн грн.

У 2017 році Юніверсум фінанс викупила у ФГВФО мільярдний борг ЗАЗ перед Дельта Банком за 244 млн грн. І хоча в компанії-покупця простежувався певний зв`язок з боржником, корпорація УкрАВТО тоді заперечувала пов`язаність з новим кредитором.

21 січня 2019 року Госпсуд Запорізької області в рамках справи про банкрутство ЗАЗ затвердив реєстр вимог кредиторів та визнав конкурсними кредиторами в т. ч. такі структури:

— Фінансова компанія Юніверсум фінанс — 2,47 млрд грн (4 черга задоволення);

— ПрАТ Українська автомобільна корпорація — 369,4 млн грн (4 черга);

— ТОВ Фалькон-Авто — 36,8 млн грн (4 черга);

— ПрАТ Автокапітал — 21,8 млн грн (4 черга);

— ТОВ Фінансова компанія АМБЕР — 3,16 млн грн (4 черга);

— Благодійний фонд Віталія Хомутинніка Відродження — 1,2 млн грн (4 черга).

Згідно з судовою ухвалою, в числі вимог, забезпечених заставою майна боржника, були вимоги Укрексімбанку (770,1 млн грн), ОТП Банку (356,8 млн грн), кіпрської компанії Міросена ЛТД (659,9 млн грн).

Коментарі
Додати коментар